Ministerul Finantelor nu a mai emis titluri de 15 luni. Opt banci straine au emis obligatiuni in lei. Principalele motive: dobanzi avantajoase si aprecierea leului

In ultimul an si jumatate, singura emisiune de obligatiuni comparabila cu o emisiune a statului a fost cea lansata de Banca Mondiala. Totusi, pe langa initiativa organismului international, luata, se pare, la indemnul Ministerului Finantelor, o serie de institutii de credit din strainatate au emis, de la inceputul anului, obligatiuni denominate in lei. Singura banca romaneasca care a luat o astfel de decizie este BRD, cu o emisiune suprasubscrisa la 609 milioane lei, pe piata din Luxemburg.

Dobanzile mai ridicate practicate la lei precum si tendinta sustinuta de apreciere a monedei nationale sunt principalele motive pentru care unele institutii financiare aleg sa emita obligatiuni in lei. Din pacate pentru piata de capital din Romania, emisiunile s-au realizat, in marea lor majoritate, pe piete din afara tarii. Pentru companiile financiare si de asigurari, titlurile de stat reprezinta principala investitie.

Un exemplu sunt SUA, unde uriasul deficit comercial este echilibrat, intr-o anumita masura, de plasamentele in bonuri de Trezorerie. De la inceputul anului au avut loc mai multe emisiuni de obligatiuni denominate in lei, printre care si una aranjata pentru statul austriac. Banca Mondiala, KFW din Germania, Eksportfinans Norvegia si Rabobank Olanda, dar si KommuneKredit din Danemarca sunt cateva exemple.

Statul ezita

De 15 luni statul amana in mod repetat emisiunile programate in calendarul oficial. Principala motivatie vizeaza excedentele inregistrate in Trezorerie. Potrivit legii, statul roman nu poate emite obligatiuni in perioade de excedent bugetar. Ministerul Finantelor face demersuri pentru a modifica aceasta lege. "Avem pregatit un proiect de modificare a legii care sa ne permita sa emitem obligatiuni si in perioade de excedent", declara in cadrul unui seminar ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Dupa primele zece luni, bugetul consolidat a inregistrat un excedent de 2,04%. " Emisiuni de titluri de stat ar trebui sa existe si in perioade de excedent bugetar, pentru mentinerea unui reper in piata si asigurarea unui volum de titluri care pot fi utilizate ca si garantii pe piata interbancara", arata un raport al BNR privind stabilitatea financiara.

Castiguri din dobanzi...

Institutiile de credit ce emit obligatiuni in lei pe pietele internationale pot identifica o sursa de castig in diferenta dintre dobanda oferita pentru obligatiuni si cea pe care ar obtine-o prin plasarea leilor intr-o banca din Romania. Institutia daneza KommuneKredit va lansa o emisiune de obligatiuni in valoare de 45 milioane de lei, pentru investitorii de retail din Japonia, transmite Reuters. Titlurile vor fi emise cu data 21 decembrie si vor avea o dobanda anuala de 5,85%. Scadenta este de 6 ani. In situatia in care banca ar alege sa depuna banii intr-o institutie de credit din Romania, ar obtine o dobanda anuala de 7% in medie. Astfel, diferenta intre dobanda oferita (5,85%) si cea obtinuta in Romania (7% sa spunem) se transforma intr-un castig de 1,15%.

...si din aprecierea leului

Potrivit datelor Bancii Nationale, de la inceputul anului, leul s-a apreciat in ansamblu cu aproximativ 18 bani fata de moneda europeana, de la 3,61 lei cat era estimat un euro in ianuarie la 3,43 lei pe euro la sfarsitul lui noiembrie. Pe de alta parte emisiunea de obligatiuni in sine poate conduce la o apreciere a monedei nationale. Bancile cumparau ieri dimineata un euro cu 3,4220 lei si il vindeau cu 3,4270 lei, iar dupa prima ora de tranzactionare nivelul a scazut la 3,4100-3,4150 lei/euro ca urmare a cumpararii de lei de catre investitorii straini care au investit in obligatiunile in lei emise de BRD SocGen si KommuneKredit. "Probabil ca emisiunile de obligatiuni in lei din ultimele zile au starnit interesul investitorilor straini, care au ajuns sa influenteze si cursul valutar", a comentat pentru Wall-Street dealerul Raiffeisen Bank Romania Aurelian Mihailescu.

Emisiunea BRD, suprasubscrisa

BRD a vandut pe piata din Luxemburg obligatiuni in valoare totala de 609 milioane lei, informeaza Reuters, citat de Mediafax. Emisiunea bancii a fost astfel suprasubscrisa cu 109 milioane lei. Titlurile au o maturitate de cinci ani, fiind scadente la 12 decembrie 2011, iar dobanda este de 7,75% pe an, platibila anual. Obligatiunile au fost emise la valoarea nominala, de 35.000 de lei, iar rambursarea va fi facuta intr-o singura transa, la scadenta. Obligatiunile nu sunt convertibile in actiuni. Banca este cotata cu ratingul "Baa3" de catre Moody's Investors Service si "A minus" de catre Fitch Ratings.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.