Integrarea Romaniei in UE va aduce beneficii in citeva domenii, in timp ce anumite ramuri vor avea de suferit

Ce va cistiga si ce va pierde Romania in anii care vor urma aderarii la UE? Raspunsul este dat de specialistii Institutului pentru Studii Economice Comparate de la Viena, care identifica punctele slabe si cele forte ale economiei noastre.

Atit Romania, cit si Bulgaria vor avea o serie de beneficii prin integrarea de la 1 ianuarie 2007, arata studiul mentionat, preluat de site-ul euractiv.ro.

In cistig: comertul si investitiile

Printre cistiguri se numara dezvoltarea activitatilor de comert, o crestere economica sustinuta, majorarea investitiilor straine, in mare parte rezultate datorita infuziei de fonduri UE.

Economistii austrieci prognozeaza, pentru ambele tari, o crestere economica anuala situata intre 5 si 6%. Nu sint uitate nici avantajele politice. Aderarea celor doua tari va contribui la obtinerea stabilitatii in zona Balcanilor, spune Gabor Hunya, analist al Institutului vienez.

Pierderile vor fi inregistrate in special in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, in domeniul agriculturii si al industriei alimentare.

Salariile mici, un avantaj

Un avantaj pentru economiile nou-venitilor il da diferenta de salarii fata de vestul Europei. Salariile in Romania si Bulgaria reprezinta o treime din media salariilor in statele UE in formula de 15 membri (inainte de 1 mai 2004), respectiv 70 la suta din media din cele zece state care au aderat acum doi ani. O apropiere a nivelului mediu de salarizare va lua mai multe decenii, crede Hunya. Potrivit acestuia, nu sint de asteptat schimbari majore in ceea ce priveste productia. Exista in continuare diferente mari in termeni industriali si de logistica intre cele doua tari si cele din Vest. Chiar daca unele facilitati de productie au fost mutate in aceste tari, in special in ceea ce priveste productia de mobilier, imbracaminte sau incaltaminte, vinzarile pe piata interna au fost puternic afectate de importurile din China.

In ceea ce priveste migratia fortei de munca, este de asteptat ca majoritatea statelor UE sa introduca restrictii temporare in privinta fortei de munca din Bulgaria si Romania, in special a celei mai putin calificate. Somajul a scazut in cele doua tari la 10% in Bulgaria si la 7% in Romania. Salariul mediu este de 163 de euro in Bulgaria si de 264 de euro in Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.