85% din zahar vine din strainatate. Din cauza cotelor, dupa aderare situatia se va inrautati. Producatorii de sfecla vor castiga mai putin

Incepand cu anul 2007, Romania va deveni dependenta de importul de zahar din Uniunea Europeana. Comisia pentru Agricultura de la Bruxelles a reglementat strict productia de zahar prin cotele de productie. Forul european a fixat cote de doar 110.000 tone zahar din sfecla si de 329.000 tone zahar din rafinarea zaharului brut importat, desi in momentul de fata Romania consuma aproximativ 550 mii tone de zahar.

Mai mult, se asteapta ca acest consum sa creasca, ceea ce inseamna ca pe raftul magazinelor romanesti vom vedea din ce in ce mai mult zahar produs si ambalat in strainatate.

Odata cu alinierea la standardele europene, Romania va trebui sa se supuna reglementarilor impuse si in sectorul de productie al zaharului. "Ca tara membra UE putem produce numai la nivelul cotelor primite, deci vom fi dependenti de importul de zahar alb din UE", a declarat Ioan Armenean, presedinte al Patronatului Zaharului.
Productia de zahar este strict reglementata de Comisia pentru Agricultura de la Bruxelles prin cote de productie care se aloca fiecarei tari, precum si pretul materiei prime si pretul de referinta al zaharului.

Fermierii europeni vor primi mai putin pe sfecla

La 20 februarie 2006 s-au semnat documentele care reglementeaza toata politica europeana a zaharului, care in esenta prevede o "mica revolutie" prin scaderea cotelor de productie, dar si a pretului sfeclei cu 36%, de la 46 euro/tona la 26,3 euro/tona.

Uniunea va acorda, insa, o subventie de circa 9 -11 euro/tona care va compensa pierderea in proportie de 60%.

Fermierul va primi, deci, de la fabrica 26,3 euro/tona, plus subventia europeana, asa ca in final se va ajunge la un pret al sfeclei de doar 35 -37 euro/tona fata de 46 euro/tona, pretul valabil pana la sfarsitul acestui an.
Referitor la standardele comunitare, presedintele Patronatului Zaharului a mentionat ca " producatorul intern va fi obligat de calitatea zaharului din UE sa investeasca in cresterea nivelului de eficienta economica vizavi de fabricile din UE si foarte importante sunt calitatea si siguranta calitatii zaharului.

Cei care nu vor produce zahar la normele UE vor fi obligati sa plece de pe piata".

Doar 15 la suta produs din sfecla romaneasca

Mai mult de trei sferturi din zaharul de pe piata romaneasca provine din rafinarea zaharului brut importat, conform declaratiilor facute de presedintele Patronatului Zaharului.

Astfel, piata de profil din Romania este de aproximativ 550 mii tone, din care 85% este, in momentul actual, zahar alb provenit din rafinarea celui brut venit din import si restul de 15% zahar alb din sfecla cultivata in in tara.
Productia de zahar alb din sfecla are o dinamica crescatoare, de la 49.000 tone in anul 2004 la 110.000 tone in acest an, adica exact cota impusa de normele comunitare.

Din consumul de 550.000 tone, 75-80% se utilizeaza in industria alimentara si farmaceutica, restul fiind consumul casnic.

Desi consumul de zahar pe piata locala este de doar 22 kg/locuitor, comparativ cu cel de 30 -35 kg/locuitor in tarile din UE, piata locala este in crestere, conform declaratiilor lui Armenean.

Se incearca renegocierea cotelor

In zonele foarte favorabile de cultura a sfeclei, fabricile sunt implicate in parteneriat cu fermierii si investesc impreuna pentru a aduce nivelul si costurile productiei la cele echivalente UE.

"Actualul Guvern are o preocupare pozitiva, un parteneriat cu Patronatul Zaharului si Asociatia Cultivatorilor de Sfecla pentru a realiza, prin programele SAPARD si Fermierul, dotarea fermelor si a fabricilor cu mijloace de productie care sa eficientizeze productia si sa alinieze costurile cu zonele favorabile din UE.

Sunt sigur ca prin modul de lucru corect si profesional, impreuna cu Ministerul Agriculturii vom reusi sa implementam corect si la timp normele UE din domeniul zaharului, sa producem zahar autohton la costuri UE", a precizat Ioan Armenean.

Un alt obiectiv comun, spune seful Patronatului, este renegocierea cotelor cu Uniunea Europeana, astfel incat Romania sa produca mai mult zahar din sfecla cultivata din tara, nu doar cota actuala de 110.000 tone.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.