Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR) intruniti la Adunarea Generala Extraordinara, au pus la punct detalii tehnice legate de finalizarea privatizarii si au aprobat planul de dezvoltare a bancii pana in anul 2009, propus anterior de presedintele Erste Bank, Andreas Treichl

"Au fost aprobate modificari ale actelor constitutive ale BCR, in urma subscrierii Erste Bank ca actionar majoritar al bancii, s-au modificat actele constitutive conform negocierilor care au avut loc cu reprezentantii Comisiei de privatizare si s-a convenit constituirea unor provizioane, de competenta Adunarii Generala Ordinare a Actionarilor", a declarat pentru NewsIn, Mihai Fercala, presedintele SIF 3 Transilvania.

"Actionarii au aprobat integral planul de dezvoltare a BCR pana in anul 2009, care a fost prezentat anterior de presedintele Erste Bank", a precizat Mihai Fercala. Potrivit acestuia, reprezentantii Erste Bank nu au formulat nicio propunere oficiala pentru cumpararea pachetului de circa 30% din actiunile bancii pe care il detin cele cinci societati de investitii financiare.

In planul de dezvoltare, prezentat la Bucuresti de Treichl, Erste Bank estima ca Banca Comerciala Romana (BCR ) va obtine un profit net de 250 milioane euro in 2006 si nota ca se asteapta la o crestere anuala cu 40% a profitului BCR pana in 2009, astfel incat sa recupereze pana atunci mai mult de 10% din suma platita.

Planurile Erste pentru BCR

Conducerea Erste estima ca raportul dintre costuri si venituri, care va fi de maxim 53% la sfarsitul acestui an, sa ajunga la aproximativ 40% in 2009, iar rentabilitatea fondurilor proprii (ROE), estimata la 23% pentru 2006, sa creasca pana la peste 35% peste trei ani, potrivit datelor prezentate de presedintele Erste Bank, Andreas Treichl.

Programul de dezvoltare prevede concentrarea investitiilor pe sase segmente principale: trezorerie, implementarea Basel II, managementul riscului, contabilitate, raportari financiare conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) si planificare bugetara si control dupa standardele bancii austriece, potrivit unui raport prezentat, la inceputul lunii octombrie, la Bucuresti, de Andreas Treichl.

Schimbarile in activitatea bancara a liderului pietei financiare romanesti se vor face dupa modelul Erste Bank. Astfel, in privinta trezoreriei, se prevede "rationaliozarea organizarii activitatii si proceselor de trezorerie si intarirea abordarii active a vanzarilor, alinierea Trezoreriei BCR la standardele Erste Bank si alinierea evaluarii si managementului riscului la standardele Erste Bank", se arata in raportul mentionat.

Programul propus de noul actionar majorittar al BCR mai prevede centralizarea contabilitatii "pentru a elibera capacitati pentru activitatea de baza", "eliminarea abordarilor si a practicilor specifice pietei locale" si "separarea activitatilor de contabilitate de cele de control". Pentru aplicarea standardelor acordului Basel II, programul Erste Bank presupune introducerea la BCR a propriilor reguli privind riscul de credit si cel operational.

In privinta retelei, Erste planuieste reducerea suprafetelor acestora si extinderea retelei prin inchirieri, centralizarea activitatilor de birou (back office) si restructurarea birourilor regionale, dar si extinderea personalului de la ghisee (front office) si "masuri extinse de formare profesionala pentru angajati", se precizeaza in raportul citat.

Factura integrarii si dezvoltarii BCR in cadrul grupului Erste Bank at trebui sa nu depaseasca 320 miliane euro, arata proiectul prezentat, in octombrie de Treichl. Costurile de integrare vor atinge maximum 100 milioane euro, cheltuielile de capital se vor ridica la120 milioane euro si pana in 100 milioane euro vor fi alocate provizioanelor suplimentare pentru riscuri.

In urma acestor investitii, pana in 2009, BCR va avea o retea de 560 de unitati, arata planul de dezvoltare al Erste. BCR avea o retea de 457 unitati la inceputul lunii noiembrie. Proiectul de dezvoltare indica dublarea numarului de bancomate, pana la 2.215 bancomate si marirea, de patru ori a terminalelor de plati amplasate la comercianti, pana la 31.570 POS-uri .


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.