Cel putin pentru 2007 va disparea diferenta dintre microfirmele de productie si cele de consultanta. Toate vor plati doar impozitul de 2%

Normele de aplicare a Codului fiscal elimina diferenta dintre microfirmele de productie si cele de consultanta, cel putin pentru anul fiscal 2007.

Toate microintreprinderile vor beneficia anul viitor de impozitul preferential pe venit de 2%, stabileste proiectul privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Aceasta pentru ca normele elimina, pentru anul 2007, prevederea Codului fiscal care spune ca o microintreprindere este acea firma "care realizeaza venituri, altele decit cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale".

Proiectul normelor de aplicare prevede ca analiza indeplinirii acestei conditii se va efectua pentru anul fiscal 2008 si pentru anii fiscali urmatori.

Asadar, oricare ar fi obiectul de activitate al microintreprinderii, aceasta va beneficia anul viitor de un impozit de 2% pe venit, o surpriza de proportii dupa ce Guvernul a afirmat ca vrea sa termine cu salariile luate pe microfirma.

Un an cu frica-n sin

La inceputul anului, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declara ca va elimina acest regim fiscal preferential pentru ca nu vrea cote diferentiate de impozitare. El argumenta atunci ca majoritatea microfirmelor sint infiintate pentru incasarea salariilor, statisticile aratind ca mai mult de jumatate dintre ele au un singur angajat. Dupa Vladescu, si microintreprinderile ar fi urmat sa plateasca anul viitor impozit de 16% pe profit, ca si celelalte firme. Parlamentarii au decis insa altfel cind au votat, in vara, Codul fiscal valabil pentru anul viitor. Au stabilit un impozit chiar mai mic decit anul acesta, de 2% fata de 3%, dar, la insistentele Guvernului, au "amendat" firmele de consultanta. Pesemne ca, pina astazi, Ministerul Finantelor nu a gasit o formula de separare a microfirmelor de consultanta de cele de productie. Asa ca si-a dat un an sa se gindeasca la acest lucru. Cel putin asa reiese din proiectul normelor de aplicare a Codului.

Mecanismul de care se teme Vladescu este simplu. O persoana fizica isi face o microfirma, fiind singurul angajat al acesteia. Apoi face contract de prestari servicii cu firma la care lucreaza si plateste impozit pe venit de doar 3%, fata de 16% cit ar trebui sa plateasca intr-o relatie angajat-angajator.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.