Mult-asteptatul top trimestrial al bancilor, aparut recent, pune in evidenta consolidarea podiumului deja de notorietate BCR, BRD, Raiffeisen. Conform datelor BNR, activele pietei insumau la sfarsitul lui septembrie 42,9 miliarde de euro, in crestere cu 23,2% fata de nivelul din 2005. Valoarea creditelor exportate este estimata la circa 3 miliarde de euro.

Chiar daca a crescut cu doar 0,3% din cota de piata, BCR domina copios sectorul bancar, cu 25,6% si active de peste 11 milioane de euro. Principala contracandidata, BRD-GSG accelereaza puternic, reusind, practic, cea mai mare crestere procentuala, 1,2%: astfel, cota ei de piata a ajuns la 16,7%, iar activele la 7,17 miliarde de euro. Raiffeisen stopeaza momentul delicat prin care a trecut, reusind o spectaculoasa crestere a cotei de piata, de la 7,9% in iunie 2006, la 8,3% la finele lunii septembrie. Activele sale ating acum 3,56 miliarde de euro.

Asa cum era de asteptat, presiunea nou formatei HVB Tiriac incepe sa se faca simtita, cota ei de piata cumuland 5,7%, iar activele cifrandu-se la 2,4 miliarde de euro. Insa perspectivele sale sunt si mai bune, daca tinem cont ca bancii i se va alipi si Unicredit, cu o cota de piata actuala de 1,7% in septembrie, in conditiile in care activele acesteia insumeaza si ele aproape 714 milioane de euro. Se anunta astfel o confruntare incinsa pentru cel de al treilea loc al podiumului.

Al cincilea jucator de pe piata este Banca Transilvania, care si-a adjudecat aceasta pozitie de la jumatatea lui 2006. La sfarsitul lui septembrie, cota sa de piata s-a rotunjit la 4,5%, activele depasind usor 1,9 miliarde de euro. O urmeaza Alpha Bank, care detine 4,4% din piata si active de 1,89 miliarde de euro. La mica distanta se situeaza Banc Post, ramasa recent fara un director general, care a preferat afacerile proprii. Cota sa de piata, la finele trimestrului trei, a ajuns la 4,3%, iar activele la 1,86 miliarde de euro, ambii indicatori fiind in crestere.

Deceptii: CEC si ING

Deceptie pentru fanii CEC: ultima banca comerciala aflata in proprietatea statului isi continua declinul la nivelul cotei de piata, coborand la 4%, dupa ce, in martie, reusise sa revina la 4,5%. Desi are de departe cea mai mare retea de distributie, CEC si-a majorat activele cu doar 30 milioane de euro in trei luni, respectiv cu 1,7%, in conditiile in care piata a crescut cu 6,2%, asa ca a coborat de pe locul sase, pe opt.

Si tot la acest capitol putem trece si ING Bank, unde avem de-a face cu cea mai mare prabusire din aceste trei luni: de pe locul 4, pe 9, in conditiile in care activele bancii olandeze au scazut cu peste 70% fata de nivelul din iunie. ING Bank, care a pierdut in sase luni 2,5 puncte procentuale din cota de piata fata de martie, cand atinsese un varf de 6,3%, cu active de 2,36 miliarde de euro. ING a raportat la BNR, la 30 septembrie, active de 1,63 miliarde de euro. O urmeaza o alta "olandeza": ABN Amro continua sa alunece lent, pierzand 0,7 puncte din cota de piata in primele noua luni ale anului, pana la 3,1%. Fata de inceputul anului, activele bancii au consemnat in septembrie o crestere de doar 2,2%, pana la 1,34 miliarde de euro, in ciuda unor campanii de marketing care au vizat in principal mediile electronice de informare, dar si promovarea prin puncte volante de vanzare. Volksbank a crescut in trei luni cu 0,6 puncte procentuale, urcand de pe locul 15, pe 11, in clasamentul activelor. Volksbank si-a dublat activele in noua luni, trecand de un miliard de euro si ajungand la o cota de piata de 2,4%.

Competitorii CEC nu stau nici ei cu mainile in san: OTP vine tare din urma, inghitind 0,3 puncte si avansand de pe locul 22, pe 16. Banca Romaneasca, controlata de National Bank of Greece (favorita), urca incet, de la un trimestru la altul, cota sa de piata ajungand la 2,1%, in conditiile in care activele au crescut la 882 milioane de euro, cu peste 43% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2005. Citibank isi pastreaza specializarea pe clienti, companii, si coboara pe locul 13 in topul activelor, cu 719 milioane de euro raporate la BNR si o cota de piata de 1,7%. Cota de piata a Finansbank a crescut de la 1,2% la 1,3%, respectiv cu 0,3 puncte fata de nivelul de la sfarsitul lui 2005.

De asemenea, grecii de la Piraeus tind sa atinga pragul de 1%, ajungand in septembrie la 0,9%. De la inceputul anului, activele bancii cu capital elen au crescut cu 29%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.