Restrictiile de creditare impuse de banca centrala incepand din 22 octombrie au facut ca obtinerea unui credit sa fie si mai dificila decat inainte. Reprezentantii bancilor si ai institutiilor financiare nebancare se plang de neclaritatile privind evidentierea costurilor legate de un credit sau de faptul ca banca centrala nu recunoaste veniturile obtinute din surse alternative pe langa salariul principal

Noile norme BNR privind creditul de consum nu s-au reflectat doar prin disparitia metodei de creditare in care solicitantul nu trebuia sa prezinte decat un act de identitate, ci va avea efecte suplimentare avand in vedere ca restrictiile impuse sunt mai severe.

Una din probleme intampinate de jucatorii bancari in aplicarea normei de creditare 20/2006 este evidentierea costurilor legate de credit precum si modul in care acestea trebuie calculate la afisarea dobanzii anuale efective (DAE). "Norma 20/2006 a BNR nu face referire la lege, ci spune ca trebuie luate in calcul "toate costurile", fara ca banca centrala sa le defineasca. In legea care impune afisarea DAE (nr. costul creditului), in schimb, li se cere bancilor sa calculeze si sa afiseze dobanda anuala efectiva in baza anumitor costuri, specificate, care nu implica neaparat toate costurile cu creditul respectiv", a declarat, citata de NewsIn, directorul departamentului de clientela persoane fizice din BRD SocGen, Rozaura Stanescu.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a raspuns, in cadrul unui seminar privind noile norme BNR, ca este vorba de doua domenii de legiferare diferite pentru ca legea care face referire la DAE tine de protectia consumatorului, in vreme ce norma 20/2006 a bancii centrale nu are nici o legatura cu protectia consumatorului, ci cu un calcul pe care trebuie sa il faca bancile pentru a stabili bonitatea clientului.

"Banca trebuie sa faca doua operatii de scadere inainte de a acorda un credit. In prima operatie, din toate veniturile certe brute se scad toate impozitele aferente acestora si se obtine 'venitul net 1'. In a doua operatie, din "venitul net 1" se scad toate facturile care rezulta din contracte - inclusiv cheltuielile cu lumina, caldura, telefonul, impozitele catre stat ca impozitul pe casa sau pe masina - si creditele pe care le-a obtinut cetateanul si se obtine 'venitul net 2' ", a explicat Vasilescu.

Cu alte cuvinte, norma este si mai severa decat restrictiile anterioare, deoarece banca centrala admite ca un credit poate fi acordat tinand cont de toate veniturile clientului, dar, ca element de noutate, impune bancilor sa scada din suma totala a vemiturilor unui solicitant de credite, toate cheltuielile cu impozitele si cu facturile la utilitati. Evident, banca trebuie sa tina seama si de eventualele credite anterioare ale clientului.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.