Cosmote Romania a anuntat ieri ca-si va evalua optiunile in privinta licitatiei pentru telefonia mobila 3G, urmand sa stabileasca ce decizie va lua

Directorul general al companiei, Nikolaos Tsolas, a declarat ieri ca, deocamdata, analizeaza raspunsul dat de Inspectoratul General de Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) la contestatia depusa cu privire la rezultatele licitatiei 3G. "Vom anunta la momentul oportun care va fi decizia noastra", a spus Tsolas.

Ultimele doua licente pentru servicii de telecomunicatii 3G au fost atribuite, prin licitatie, companiilor Telemobil, operatorul serviciului de telefonie mobila Zapp, si RCS&RDS.

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) si Cosmote Romania, care au depus si ele oferte, au contestat rezultatele licitatiei, dar raspunsul IGCTI a fost negativ. "3G este o tehnologie pentru transfer de date la viteze mai ridicate, si nu una de voce. Experienta din alte state arata ca segmentul de voce este inca predominant.

Cosmote Romania va lansa in 2007 serviciul I-mode de acces la Internet si luam in calcul si alte variante de dezvoltare a retelei ca urmare a faptului ca nu am reusit sa achizitionam o licenta 3G", a afirmat, citat de Mediafax, Tsolas.

Compania a anuntat, ieri, ca a investit 220 milioane de euro pentru a extinde acoperirea retelei la 76% din teritoriul Romaniei si 92% din populatie.
La jumatatea anului, operatorul avea peste 530.000 de clienti, din care 86% utilizatori de cartele preplatite.

Cosmote Romania a raportat, in acelasi interval de timp, pierderi de 44,9 milioane de euro, la venituri de 14 milioane de euro. Piata de telefonie mobila din Romania este controlata de operatorii GSM Orange Romania si Vodafone Romania, cu o cota de piata cumulata de circa 90%. Cele doua firme au achizitionat licente 3G in trecut si au lansat deja servicii de acest tip.
Costul unei licente 3G este evaluat de IGCTI la 35 de milioane de dolari.

Cele doua firme castigatoare pot intra in posesia licentelor dupa ce vor achita prima transa, in valoare de 10,5 milioane de dolari. Pentru aceasta au la dispozitie 120 de zile de la anuntul castigarii licentei.
Urmatoarele cinci transe anuale, de 4,9 milioane dolari fiecare, vor fi achitate pana la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul urmator emiterii licentei.

Viitorii proprietari de licente de telefonie 3G vor fi obligati sa dezvolte retele de telecomunicatii care vor acoperi, pana la sfarsitul anului 2011, un numar de 11 orase mari ale Romaniei, printre care si Capitala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.