Procedurile de autorizare a companiilor care vor administra fondurile private de pensii au debutat ieri, urmand ca, pana la sfarsitul lui ianuarie 2007, sa fie finalizate. Aproximativ 15 companii din sectorul asigurarilor si cel bancar isi vor depune documentele necesare autorizarii, dupa cum prognozeaza presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Datorita conditiilor impuse prin lege privind capacitatea de capitalizare a administratorilor fondurilor de pensii si a depozitarilor sumelor colectate, doar institutiile cu o pozitie solida pe piata de profil vor putea primi autorizatii. Deja o serie de asiguratori, dar si entitati din domeniul bancar si al fondurilor de investitii, intre care ING Asigurari de Viata, Generali, Aviva, Interamerican, Allianz, BRD- Groupe Societe Generale, BCR si Certinvest, si-au manifestat intentia de a depune documentatia necesara pentru a fi autorizate sa devina administratori ai fondurilor de pensii private. Din declaratiile lui Mircea Oancea reiese ca si alti jucatori doresc sa intre pe aceasta piata. "Nu as dori sa dau nume, dar, pana acum, si-au exprimat intentia sa intre pe acest segment de piata companii din domeniul asigurarilor si cateva banci care actioneaza prin subsidiare in acest sector", a adaugat Oancea.

Pentru a creste increderea populatiei in fondurile private de pensii, Guvernul, in colaborare cu CSSPP, va demara o campanie de promovare care sa contracareze efectele unor episoade de tipul FNI sau SAFI. Totusi, potrivit unor studii recente, in tarile din Europa Centrala si de Est, aproape jumatate din populatia activa a inceput sa investeasca sau intentioneaza sa realizeze investitii in pensii private individuale, pe langa pensia de stat. Astfel, daca in Romania populatia acorda mai multa incredere sistemului de stat, in tarile central-europene, in medie, doar 10% din populatia activa crede ca pensia de stat va fi suficienta pentru a acoperi cheltuielile zilnice dupa pensionare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.