Cosmote considera ca propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) de a amana cu un an reducerea tarifelor de intreconectare pentru operatorii dominanti este nejustificata si defavorizeaza concurenta, informeaza un comunicat al companiei.

"Cosmote Romania este de parere ca propunerea ANRC de a amana cu un an punerea in aplicare a celei de a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare percepute de catre Orange Romania si Vodafone Romania este nejustificata, lezeaza interesul consumatorilor romani si defavorizeaza concurenta pe piata de telecomunicatii din Romania", se arata in pozitia operatorului mobil.

Reprezentantii Cosmote sustin ca prin revenirea asupra propriei decizii in numai 3 luni, fara a avea motive intemeiate, ANRC isi incalca impartialitatea, protejand astfel interesele celor doi operatori dominantisi permitandu-le acestora sa isi exploateze pozitia dominanta pe piata in detrimentul competitorilor si al consumatorilor.

ANRC a deschis pe 19 octombrie perioada de consultare publica pentru proiectul de deciziede amanare cu un an a celei de-a doua etape a reducerii tarifelor de interconectare practicate de operatorii dominanti de telefonie mobila (Vodafone si Orange) pe motiv ca media tarifelor de interconectare la nivel european este cu mult peste tarifele de interconectare din Romania.

"Avand in vedere nivelul si evolutia tarifelor de terminare a apelurilor in retelele mobile in statele membre ale Uniunii Europene si faptul ca tarifele de terminare in retelele celor doi operatori se afla deja la cel mai mic nivel din Europa, ANRC propune amanarea cu un an a aplicarii celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare pentru retelele Vodafone Romania si Orange Romania, programata initial pentru 1 ianuarie 2007", au declarat atunci reprezentantii autoritatii de reglementare.

Romania are in prezent cel mai mic tarif de interconectare cu retelele mobile din Europa, iar ritmul actual de reducere va continua sa mentina acest decalaj. Atat timp cat la nivel comunitar vom asista la intarzieri sau la o lipsa de armonizare a tarifelor de terminare la nivel european, Romania va avea de infruntat o situatie dificila deoarece operatorii romani vor subventiona operatorii straini de telefonie mobila, au declarat pentru NewsIn reprezentantii ANRC.

ANRC a impus in aceasta vara reducerea tarifelor de interconectare pentru cei doi operatori dominanti pe piata telefonie mobile, acettia din urma fiind obligati sa reduca tarifele de interconectare gradual, cu cate 11,3% in 4 etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009. Nivelul la care vor ajunge tarifele la finele acestei perioade este de 5,03 eurocenti pe minut, fata de 8,31 eurocenti pe minut in luna iulie, si corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate, potrivit datelot ANRC.

Perioada de consultare publica se va incheia pe data de 1 noiembrie, urmand ca autoritatea sa aduca modificari proiectului in functie de discutiile avute cu reprezentantii industriei si sa adopte o decizie.

Pana acum proiectul de amanare a reducerii tarifelor de interconectare pentru Vodafone si Orange a starnit critici dure din partea Romtelecom si Zapp, care au afirmat ca aceasta amanare aduce pierderi pentru companiile concurente, favorizeaza doupolul operatorilor dominanti si creaza un precedent periculos pentru toate deciziile ANRC. Decizia ANRC de a amana cu un an reducerea tarifelor de interconectare pentru Vodafone si Orange este lipsita de profesionalism si va avea un impact negativ asupra planurilor de afaceri ale celorlalti operatori, au declarat saptamana trecuta reprezentantii Zapp.

"Propunerea ANRC este neprofesionala si sfideaza orice reguli de protejare a investitiilor prin conturarea unui cadru de reglementare imprevizibil pentru toti jucatorii de pe piata", au adaugat acestia. Intr-o pozitie similara Romtelecom considera ca ANRC face o eroare grava prin intarzierea reducerii tarifelor de intreconectare pentru operatorii mobili si "se descalifica iremediabil acceptand acum un argument pe care l-a respins, in mod corect, in urma cu trei luni".

Reprezentantii Romtelecom au mai afirmat ca amanarea reducerii tarifelor de interconectare pentru oparetorii mobili ar provoca principalului operator de telefonie fixa pagube de aproximativ sase milioane de euro, apreciind ca activitatea autoritatii de reglementare este una discriminatorie. ANRC a deschis pe 19 octombrie perioada de consultare publica pentru proiectul de deciziede amanare cu un an a celei de-a doua etape a reducerii tarifelor de interconectare practicate de operatorii dominanti de telefonie mobila (Vodafone si Orange) pe motiv ca media tarifelor de interconectare la nivel european este cu mult peste tarifele de interconectare din Romania.

Initiativa de saptamana trecuta vine dupa ce ANRC a impus in aceasta vara reducerea tarifelor de interconectare pentru cei doi operatori dominanti pe piata telefoniei mobile, care sunt obligati sa le micsoreze gradual, cu 11,3% in fiecare din cele patru etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009.

Nivelul la care vor ajunge tarifele la finele acestei perioade este de 5,03 eurocenti pe minut, fata de 8,31 eurocenti pe minut in luna iulie, si corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate, potrivit datelot ANRC. Reglementarile Uniunii Europene (UE) asupra tarifelor de interconectare sunt menite sa promoveze concurenta si sa protejeze interesele consumatorilor. In contrast, prin faptul ca nu ia in considerare realitatile pietei romanesti, propunerea de amanare ANRC va permite Vodafone si Orange sa isi exploateze pozitia dominanta pe piata in detrimentul competitorilor si al consumatorilor.

Mai mult, perioada propusa de ANRC pentru implementarea reducerii tarifelor de interconectare percepute de catre Orange si Vodafone este neobisnuit de lunga. Astfel, luand in considerare amanarea cu un an, cei doi operatori vor avea la dispozitie aproape 5 ani (pana in 2010) pentru a percepe tarife de interconectare orientate pe costuri, pe cand in tarile membre UE, operatorii au la dispozitie intre 1 si 3 ani pentru reducerea tarifelor de interconectare.

In concluzie, Cosmote Romania este de parere ca decizia de a amana reducerea tarifelor de interconectare percepute de catre Orange si Vodafone nu este justificata si ca, prin revenirea asupra propriei decizii in numai 3 luni, fara a avea motive intemeiate, ANRC isi incalca impartialitatea, protejand astfel interesele celor doi operatori dominanti in detrimentul consumatorilor romani.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.