De retehnologizarea hidrocentralei s-a ocupat firma VA TECH, care a obtinut contractul in conditii dubioase

Zilele trecute, prezent in Mehedinti, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a solicitat conducerii Hidroelectrica intocmirea unui raport din care sa rezulte valoarea penalitatilor generate de oprirea hidroagregatelor 5 si 6, din cauza defectiunilor aparute in urma cu trei saptamini. "Am avut o intilnire atit cu conducerea Hidroelectrica, cit si cu reprezentantul firmei VA TECH, executantul lucrarii. Cum era firesc, fiecare dintre parti, Hidroelectrica si VA TECH Hydro, si-a asumat raspunderea privind respectarea integrala a prevederilor contractuale, cu drepturile si obligatiile ce decurg", a spus Seres. Totodata, ministrul a precizat ca este necesara implicarea specialistilor romani in efectuarea lucrarilor la Portile de Fier, in conditiile in care statul roman, prin Hidroelectrica, este finantatorul lucrarilor de modernizare a hidrocentralelor.

Pe baza concluziilor trase, partea elvetiana trebuie sa propuna un plan concret de remediere a situatiei si incadrare in conditiile contractuale. In prezent, VA TECH continua remedierea defectiunilor la hidroagregatele 5 si 6. Valoarea contractului pentru retehnologizarea si modernizarea hidrocentralelor este de 224 de miliarde franci elvetieni, iar cuantumul penalitatilor depinde de timpul necesar pentru remedierea defectiunilor, pina la repunerea in functiune a obiectivelor. Remedierea este inca in perioada de garantie. Consilierul ministrului, Victor Ciutacu, a precizat ca "situatia existenta nu impune rezilierea contractului cu firma elvetiana. Chiar daca s-ar dori acest lucru, nu exista alternativa pentru ca pe plan european se are in vedere o fuziune intre VA TECH si SIEMENS, fapt petrecut cu o alta firma de profil, din Rusia. Iar partenerul elvetian si-a asumat responsabilitatea defectiunilor existente".

Reconfirmat in functie de ministrul Seres, directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, a precizat ca "partea sirba s-a confruntat cu aceasta problema de 30 de ani. S-au sudat si au functionat in continuare. Aceste fisuri au existat dintotdeauna. Nu inteleg de ce o parte a presei este atit de implicata acum in aceasta problema".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.