Sebastian Vladescu: Nu vom majora deficitul stabilit pentru anul viitor

Guvernul nu va accepta suplimentarea fondurilor alocate ministerelor pentru anul viitor, a declarat ieri Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor. Desi mai substantial decat in 2006, proiectul de buget aferent anului viitor nemultumeste unele ministere. Alocarea de fonduri suplimentare acordate pentru sanatate, invatamant sau infrastructura a determinat reducerea sau mentinerea la un nivel constant a bugetelor pentru Ministerul Economiei sau Ministerul Apararii. Reactiile nu au intarziat sa apara.

"Daca amendamentele propuse nu vor trece prin Parlament, vom face demersuri pentru rectificarea bugetului Ministerului Economiei la inceputul anului viitor", a declarat recent ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. In aceeasi ordine de idei, presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca bugetul alocat Ministerului Apararii nu permite modernizarea si dezvoltarea armatei.

Deficitul pentru 2007 ramane pe loc

Deficitul bugetar stabilit de Guvern pentru 2007 nu va depasi trei la suta din PIB si nu va fi majorat, a declarat, ieri, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. "Deficitul, in parametrii de la Maastricht, va ramane asa cum este stabilit. Nu vom majora deficitul bugetar prevazut pentru anul viitor", a explicat ministrul. La inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a stabilit pentru 2006 un deficit bugetar de 0,9 la suta din PIB, insa, in urma rectificarilor facute ulterior, deficitul a ajuns la 2,5 la suta din PIB. Potrivit lui Vladescu, in momentul in care a fost conceput bugetul, primul deficit calculat a ajuns la circa 20 la suta, iar dupa primele discutii a ajuns undeva la 6,8 la suta. La final, proiectul de buget pe 2007 a prevazut un deficit bugetar de 2,8 la suta din PIB. "Romania are necesitati care depasesc bugetul pe care aceasta si-l permite in momentul de fata, in conditiile in care dorim sa pastram echilibrele macroeconomice", a subliniat ministrul Finantelor.

Bugetul MEC a trecut prin comisii fara amendamente

Comisiile economice pentru industrii si servicii din Senat si Camera Deputatilor au votat bugetul Ministerului Economiei si Comertului. Toate cele sapte amendamente aduse proiectului de buget al MEC pentru anul viitor au fost respinse cu unanimitate de voturi. Acestea vizau suplimentarea fondurilor alocate disponibilizarilor din industria miniera, a stocurilor de combustibili minerali solizi pentru anul viitor, precum si transferuri pentru actiuni de ecologizare in procesul de reciclare a deseurilor.

Ministrul Economiei, Ioan Codrut Seres, a aratat ca bugetul pe anul viitor are prevazute cheltuieli in special pentru disponibilizarea personalului din industria miniera, in urma inchiderii minelor, pentru stocuri de combustibili minerali solizi si pentru intensificarea comertului cu anumite zone comerciale.

Mai putini bani pentru exporturi

Guvernul va aloca in anul 2007 pentru export 403,9 milioane lei, cu aproximativ cinci la suta mai putin decat in 2006, cand s-au alocat 423,476 milioane lei, a declarat, marti, ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler. Ministrul si-a manifestat dezaprobarea fata de suma alocata, iar presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor, Mihai Ionescu, care este si copresedinte al Consiliului de Export, a declarat ca se vor cauta solutii pentru ca "anul integrarii in UE sa nu se suprapuna cu amputarea acestui sector atat de important pentru economia romaneasca".

Consiliul are ca obiective prioritare realizarea unui portal de informatii de comert exterior, sustinerea financiara a unor actiuni promotionale organizate in tarile de resedinta de catre Birourile consilierilor economici ale MEC si finantarea unor categorii de cheltuieli pentru organizarea de actiuni de promovare a exportului in Romania, la care participa firme straine potential importatoare de bunuri si servicii romanesti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.