Cursul oferit ieri la casele de schimb ii aduce la disperare pe cei care isi tin economiile in moneda europeana

Toata lumea sta cu ochii pe leu, care a avut pentru a treia oara in ultima perioada cea mai puternica apreciere in fata monedei europene. In timp ce analistii nu spun decit ca asta este tendinta, de apreciere a leului fata de valute, pentru ca piata e plina de euro, romanii au intrat in "stand-by". Toata lumea care are raporturi directe sau indirecte cu valutele forte trece prin clipe de ezitare. Ieri, casele de schimb din centrul Bucurestiului au incercat sa capitalizeze un cistig mai mare pe cursul euro/leu. Cumparau un euro la un curs de 31.940 de lei, suma cu peste 4.100 de lei mai mica decit cotatia oficiala a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Pe de alta parte, aceleasi case de schimb ieftinisera moneda europeana pina aproape de cursul BNR si vindeau un euro pentru un curs care atingea chiar 36.000 de lei, o cotatie mai mica decit cea stabilita oficial vineri, de 36.133 de lei.

Derutati, oamenii nu prea indrazneau sa vinda valuta si nici nu prea riscau sa cumpere euro, chiar daca se intilneau, pentru prima data in istoria caselor de schimb, cu valori mai mici decit cele afisate de BNR. Toata lumea isi socoteste prudent pierderea si cistigul. Ieri, moneda euro era cotata la principalele oficii de schimb valutar din Capitala intre 31.940 si 34.850 de lei la cumparare, iar la vinzare intre 36.000 si 37.250 de lei. In cazul dolarului american, casele de schimb ofereau la cumparare 24.200-27.000 de lei, in timp ce la vinzare pretul urca pina la 27.750-28.250 de lei.

Pentru ca bucurestenii nu s-au inghesuit sa cumpere sau sa vinda valuta, majoritatea oficiilor si-au luat unele masuri de siguranta, marind substantial diferenta dintre cursurile de vinzare si cumparare. De exemplu, la SC Global BIiz SRL din Piata Romana, euro se cumpara cu 34.940 de lei si se vindea cu 36.360 de lei. Unul dintre angajatii oficiului de schimb ne-a declarat ca a fost duminica in care au avut cele mai putine tranzactii valutare. "Am cumparat doar citeva sute de dolari si n-am vindut nici o valuta. Clientii sint reticenti, asteapta sa vada mersul cursului valutar. Din cite imi dau seama, oamenii incearca sa scape de dolari", ne-a spus Cristian P. Si la Capital Exchange diferenta dintre cursurile de cumparare si vinzare era semnificativa, motiv pentru care oficiul era pustiu. Aici, euro se cumpara cu 34.800 si se vindea cu 37.250, in timp ce cursul dolarului era de 27.000 de lei la cumparare si de 28.250 de lei la vinzare. "Lumea este bulversata, nu stie ce sa faca. Am avut o duminica proasta, am cumparat doar citeva sute de euro si nu am vindut nimic. Am somat toata ziua", s-a plins operatoarea de serviciu.

"Vreau ca leul greu sa ma prinda cu lei"

Casele de schimb valutar care au afisat un curs echilibrat au avut ceva mai multi clienti. La un oficiu de pe Bd. Nicolae Balcescu, euro se cumpara cu 34.450 si se vindea cu 36.400, in timp ce cursul dolarului american era de 26.550 de lei la cumparare si 27.750 de lei la vinzare. Clientii care asteptau la coada ne-au declarat ca, de regula, se orienteaza spre oficiile la care diferenta dintre cumparare si vinzare nu este foarte mare. "Eu vreau sa schimb dolarii in euro. Sigur, as vrea sa ramin cu lei, dar am nevoie de valuta, sint cetatean strain si trebuie sa platesc o serie de taxe. Prefer un oficiu care ofera cursuri echilibrate, nu-mi plac speculantii", ne-a spus Lakes Mohamed. Un alt client, Elian Bacila, ne-a declarat ca schimba euro in lei de teama ca moneda euro sa nu scada in zilele urmatoare. "Vreau ca leul greu sa ma prinda cu lei, nu cu valuta. Nu stiu exact care vor fi consecintele, dar sper ca nu va mai dicta moneda euro", a adaugat el.

Firmele vor putea sa cumpere valuta la cursul BNR

Banca centrala a anuntat ieri ca urmeaza sa decida, in sedinta de joi, 24 februarie, a Consiliului de Administratie, liberalizarea accesului firmelor la tranzactii valutare. Pina acum, spune Florian Libocor, analist la BRD-SocGen, numai importatorii aveau acces la piata valutara si asta doar in masura in care puteau dovedi cu documente ca banii sint necesari unui act de comert. Accesul liber la valuta se va face totusi prin intermediul unei banci comerciale. Analistii nu se asteapta ca masura sa influenteze imediat piata valutara pentru ca firmele nu vor navali sa speculeze pe o piata incerta.

Totusi, intentia BNR este aceea de a da posibilitatea firmelor romanesti sa isi reduca pierderile provocate de fluctuatiile leului de pe piata valutara. Mugur Stet, purtatorul de cuvint al BNR, ne-a declarat ca acesta este un pas in liberalizarea contului de capital, care va duce la un leu total convertibil pina in 2007.
In plus, a observat analistul financiar Matei Paun, multe banci au fost mai putin birocratice si au acceptat ordine de cumparare sau vinzare de valuta de la clientii lor, fara sa ceara documente. "Nu este altceva decit o oficializare a unei stari de fapt. Marii clienti erau prezenti indirect in piata, de aceea au si trezorieri care stiu ce se intimpla cu valutele", spune Paun, care nu se asteapta la mari miscari in piata.

"Toate firmele care vor sa profite de situatie trebuie sa-si faca socoteli rapide si precise. Toata lumea trebuie sa fie constienta ca activitatea lor este aceea de exportatori sau importatori, nu de speculatori pe cursul valutar si ca exista riscuri mari in piata valutara". Pina la aceasta decizie a BNR, firmele de import trebuiau sa prezinte bancii documentele care justificau nevoia de valuta. "Daca aveau un import de 100.000 de euro, potrivit documentelor de plata, puteau sa cumpere strict aceasta suma, nu sa se lanseze in speculatii", a explicat Libocor.

Intre timp, BNR reaminteste ca a cumparat valuta in valoare de 600 milioane de euro cu scopul unic de a-si asigura vistieria cu suma necesara acoperirii a cinci luni de importuri, si nu pentru a misca leul intr-o directie sau alta.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.