In absenta interventiei Bancii Nationale, euro va scadea si in cursul acestei saptamani, anticipeaza analistii economici. Acestia nu exclud ca, pana la sfarsitul saptamanii, euro sa ajunga la 34.000-34.500 lei, in functie de starea de spirit a cumparatorilor si vanzatorilor de valuta. "In masura in care Banca Centrala nu va interveni, leul se va aprecia din cauza intrarilor mari de valuta. Ritmul scaderii euro va fi dictat de piata. Daca BNR nu va interveni, cursul ar putea ajunge la 34.000-34.500 lei la sfarsitul saptamanii", sustine analistul Florian Libocor. Si Matei Paun, analist la firma de consultanta financiara BAC, sustine ca romanii vor vedea noi scaderi ale euro in cursul saptamanii viitoare. "In principiu, aprecierea leului o sa continue. Cu cat, este imposibil de spus. Insa instinctul imi spune ca va fi intr-un ritm mai lent fata de ultimele zile", spune Matei Paun. Analistii economici au pareri impartite in privinta atmosferei de pe piata valutara din cursul saptamanii ce vine.

Unii analisti anticipeaza ca vanzatorii si cumparatorii de valuta "vor da unda verde" la tranzactii, iar cursul se va stabili in functie de cerere si oferta, in timp ce altii spun ca marii jucatori de pe piata valutara se vor abtine de la cumparari si vor lasa cursul sa scada in continuare pana la urmatoarea interventie a BNR. Analistii avertizeaza ca stirile aparute recent in presa internationala potrivit carora leul ocupa locul trei in topul celor mai atractive valute vor atrage si mai multi speculatori in Romania. Insa efectele, adica scaderea si mai accentuata a cursului, vor fi vizibile abia in cateva saptamani. "O astfel de stire nu atrage investitori peste noapte. Daca va aparea un astfel de efect, el va fi vizibil in cateva saptamani, pentru ca investitorii trebuie sa ia legatura cu avocati pentru a afla cum pot fi ocolite barierele legale", spune Matei Paun.

Aprecierea leului - temperata de ridicarea barierelor la cumpararile de valuta

Banca Nationala a anuntat ieri ca va ridica barierele in calea cumpararilor de valuta de catre firmele romanesti. "Consiliul de Administratie al BNR va decide in sedinta de joi 24 februarie a.c. adoptarea unei circulare care va permite persoanelor juridice romane sa cumpere valuta fara restrictii", se arata intr-un comunicat al Bancii Centrale. Pana acum, legislatia in vigoare, aparuta in perioada in care euro si dolarul erau resurse rare pentru Romania, lasa firmele sa vanda valuta cat doreau, in timp ce cumpararile erau conditionate de prezentarea unor acte comerciale: contracte de import sau facturi.

Pastrarea vechii legislatii a nemultumit firmele romanesti, care ar fi putut face bani frumosi speculand variatiile mari din ultima vreme ale cursului euro, specula care ar fi contribuit intr-o anumita masura si la stabilizarea cursului valutar. Analistii sustin ca nu este exclus ca oamenii de afaceri sa incerce sa valorifice fluctuatiile cursului pentru a-si rotunji castigurile. "Multi importatori ar putea sa cumpere euro la un curs pe care-l considera avantajos - sa zicem 34.000 lei, anticipand ca peste o luna, in momentul in care vor face importuri, vor plati mult mai scump pentru cumpararile de valuta - sa zicem 38.000 lei pentru un euro. Astfel de operatiuni vor fi cu atat mai frecvente, cu cat piata considera ca leul este supraapreciat. Insa, pe de alta parte, si pana acum bancile ofereau intrumente de acoperire a riscului valutar - contracte forward - ,dar numarul firmelor interesate era foarte mic", explica Florian Libocor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.