Desi cele mai mari salarii pentru top management vor fi in banci sau finante, Romania se va confrunta cu o lipsa de personal in domeniul financiar-bancar, care se va acutiza dupa aderare, din cauza climatului economic local si a lipsei unor strategii de atragere a tinerilor pe piata muncii, inca din facultate, a decalarat managerul de la Wrighston, Alexandru Talmazan.

Managerul firmei de resurse umane Wrightson, Alexandru Talmazan, considera ca, in prezent, lipsa fortei de munca in domeniul financiar-bancar incepe sa se contureze, iar o data cu intrarea Romanie in Uniunea Europeana aceasta lipsa se va acutiza.

In general, deficitul de specialisti din domeniul financiar-bancar se inregistreaza in cazul pozitiilor de middle si top management. Daca in domeniul administrativ, de entry-level, de resurse umane sau de IT, este mai usor de acoperit pozitiile libere, exista pozitii foarte specializate si tehnice, cum ar fi cele din operatiuni, vanzari sau de manager de departament, care sunt greu de acoperit daca nu exista oameni specializati. Fluctuatia masiva de personal, dar si orientarea multor specialisti spre "freelancing" (lucratori pe cont propriu, care isi ofera serviciile firmelor, fara a fi angajati), acutizeaza si mai mult lipsa de personal din domeniu, anunta NewsIn.

Principalele cauze pentru care domeniul financiar se va confrunta cu un deficit de forta de munca sunt factorii de mediu, care tin de climatul economic, angajatorii si oferta critica.

"Aderarea la UE s-ar putea sa creeze disfunctionalitati pe termen scurt, pentru ca un numar mare de absolventi se vor orienta spre alte tari, chiar daca acest lucru ar insemna sa-si schimbe profilul", a spus Alexandru Talmazan. "De asemenea, vor patrunde pe piata romineasca multe companii europene mici, care vor dori sa se dezvolte si vor avea nevoie de specialisti in domeniul financiar, specialisti care sunt foarte putini", a adaugat Talmazan.

Lipsa unor politici coerente de motivare salariala si extrasalariala, precum si supraincarcarea cu sarcini vor contribui la diminuarea fortei de munca pe acest segment. Concurenta din domeniul financiar, de pe piata muncii din Romania va determina angajatorii sa elaboreze politici salariale care sa ia in calcul nu numai salariul, dar si alte beneficii extrasalriale.

"Din ce in ce mai multi angajati sunt mai interesati de celelalte beneficii de pe langa salariu. Cand se angajeaza intr-o banca vor negocia timpul liber, masina de serviciu, diverse prime, iar angajatorii vor trebui sa le ofere daca vor oameni competenti", a spus reprezentantul firmei de resurse umane.

Pentru atragerea de oameni interesati sa munceasca in domeniul financiar, bancile ar trebui sa ofere studentilor burse, sa le ofere cursuri de formare si sa-i angajeze inca din facultate.

"In general, tinerii nu-si fac un plan de cariera pe termen lung, vor multi bani din primele luni de munca. Angajatorii ar trebui sa stie cum sa-i atraga spre aceasta meserie si cum sa-i responsabilizeze. Nu ii pot lega printr-un contract, dar daca li se ofera o bursa in timpul studiilor, este posibil ca majoritatea sa se orienteze catre cei care i-au ajutat. Tinerii, in general, se ataseaza mai mult de comapie", a adaugat Alexandru Talmazan.

In consecinta, angajatorii din domeniul bancar ar trebui sa-si indrepte atentia in primul rand catre tineri, carora sa le ofere cursuri de specializare, burse si pachete salariale motivante. Si chiar daca este o investitie pe termen lung cu costuri importante, numai asa bancile vor reusi sa faca fata deficitului de personal, care a inceput sa ia amploare in Romania, a concluzionat Talmazan.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.