Daca pana de curand doar bancile mici aveau oferte "speciale" pentru deponenti, din aceasta toamna si bancile mari au inceput sa se gandeasca mai mult la acestia. Bancile mari misca insa foarte greu oferta proprie si, cu exceptia promotiilor, dobanzile bancilor mici raman mult mai atractive.
Dobanzile majorate in prezent de bancile mari au mai degraba rolul de "fidelizare" a clientilor, iar oferta bancilor medii si mici ramane cea mai atractiva, institutiile de credit mergand pana la inlaturarea tuturor comisioanelor pentru a atrage deponenti. Tot mai multe banci mici si medii afiseaza dobanzi fixe pe intreaga scadenta, chiar si pentru termene mai lungi de un an.

Comisioane zero

Daca lumea stramba din nas cand vine vorba de creditul cu dobanda zero, pentru noile tarife si dobanzi la depozitele Bancii Transilvania clientii nu pot decat sa se bucure: dobanzile sunt fixe pana la termenul de 12 luni, chiar si cu bonificare lunara a dobanzii sau cu capitalizare la termen, comisioanele initiale de depunere au fost reduse la zero, cele de retragere la casieria bancii, la 0,35% la lei, iar comisioanele de retragere de la bancomatele bancii sunt nule.

Retragerea banilor depusi in cont poate fi facuta prin card, de la orice bancomat, fara costuri (exista costul initial de emitere de card de debit de 30.000 de lei vechi). In plus, daca la marile banci sumele retrase zilnic la bancomat sunt de maximum 30 de milioane lei vechi la BCR, si in doua transe, la Transilvania suma a depasit orice record, urcand la 90 de milioane lei vechi pe zi - e drept, retrase in transe de maximum 20 de milioane. Toate celelalte banci mari percep comisioane in medie de 0,5%, minimum 25.000 de lei pentru retragerile de la casierie sau prin bancomat. Si banci precum Piraeus sau Finansbank au eliminat comisioanele. In cazul depozitelor BCR, doar pentru depozitele cu scadente mai mari de 12 luni nu se comisioneaza retragerile de numerar.

Dobanzi fixe

Depozitul cel mai atractiv al Bancii Transilvania, numit "Anotimpuri", bate ofertele promotionale ale bancilor mari: are dobanda de 8% si se constituie pe termen de 7 luni (210 zile), insa nu are capitalizare lunara. Depozitele "Anotimpuri" cu dobanzi de 7,25% la 45 si 111 zile au, la randul lor, dobanda fixa. Chiar daca contul se prelungeste automat, nu exista capitalizare. Un alt tip de depozit al bancii, "cont de economii 1.000 RON", cu capitalizare lunara, permite depunerea si retragerea banilor oricand, cu pastrarea pe termen de un an a unui depozit minim de 1.000 de RON. Acesta are dobanzi de 7,5% sub 10.000 de RON depusi si de 7,75% pe an pentru sume mai mari. Pentru desfiintarea depozitului inainte de termen se percepe o taxa fixa de 5 RON.

La Piraeus, dobanzile "Gold" sunt cele mai atractive - spun ofiterii bancii -, sumele minime de 4.000 RON avand rate fixe pentru termene de maximum sase luni, cu dobanzi de 7,75% la o luna, 7,85% la trei luni si 8% la sase luni. Piraeus nu percepe niciun fel de comision, iar prelungirea depozitului este automata. In plus, Piraeus a introdus un serviciu similar cu Raiffeisen Direct, numit Telebank, cu ajutorul caruia clientul isi poate verifica telefonic termenele si continutul conturilor. Toate produsele de mai sus contrasteaza cu ale bancilor mari. De pilda, produsele cu dobanzi fixe trimestrial ale BRD au ramas la ratele vechi - de 6-7% -, insa dobanzile fixe cu capitalizare lunara afisate pentru contul "Libercont" cu sume minime de 500 RON si dobanzile cele mai mari ale bancii - de 7% - sunt valabile pana la 31 octombrie, cand urmeaza sa fie revizuite.

La randul ei, Finansbank a introdus produse noi, cu scadente variabile in interiorul unor termene - multipli de 15 zile, depozitul maxim urcand la scadente de 76-90 de zile, si dobanda de 8,5%. La Finans, toate dobanzile sunt fixe pentru orice depozit.

BCR misca scadenta

BCR a urcat scadenta dobanzilor variabile, pana la 36 de luni (cea mai mare din piata), pentru limite de sume de sub 5.000 RON, intre 5.000 si 10.000 RON si, respectiv, peste 10.000 RON, dobanzile fiind de 8,25%, respectiv 8,40% si 8,5% la 24 de luni si de 8,50%, 8,65% si 8,75% la 36 de luni, ambele tipuri de depozite beneficiind de plata semestriala a dobanzii. Tot la BCR gasim un produs "pe cale de disparitie", pentru care nu se percep comisioane: "certificatul de depozit", cu dobanzi de 7,25% pe an - dupa cum anunta afisajul electronic din interiorul sucursalei.

Daca depozitele "in vederea iesirii la pensie" sau "pentru vacanta" au fost retrase din oferta de retail a BCR, in schimb a fost introdusa la banci precum ProCredit, unde dobanda pentru pensionari este fixa, de pana la 8,5% pentru scadenta maxima de 36 de luni. Finansbank urca dobanzile fixe pentru depozitele pensionarilor si ale studentilor pana la 9% pentru scadente maxime mai mici insa, de doar 12 luni.

Oferte adaptate

Chiar daca bancherii au blamat intotdeauna depozitele pe termene scurte, oferta speciala a BCR, numita "Simultan", sau cele ale Bancpost sau Raiffeisen se bazeaza exact pe faptul ca depozitele pe termene scurte, de 1-3 luni, domina si in prezent piata. Dobanda pentru BCR Simultan este fixa la o luna, de 7,25% pentru sume sub 5.000 de RON, 7,4% peste aceasta suma si 7,5% peste 10.000 de RON, in timp ce la trei luni dobanzile pentru aceleasi limite de sume urca la 7,5%, respectiv 7,65% si 7,75%. La Bancpost, dobanda este de 8% la trei luni, iar la Raiffeisen investitorii in oricare fond mutual al Raiffeisen Asset Management primesc dobanzi fixe de 10% pentru depozite la trei luni mai mici sau egale cu suma investita in fond.

Ofertele promotionale, de genul BCR Simultan sau cea a Raiffeisen, pot atrage clientii, insa doar pe termen scurt. Investitorii pe termen lung vor prefera oferta mai buna a bancilor mici, unde singurul cost este reprezentat de cei 16% virati statului anual din castigurile rezultate din dobanda la termen. Bancile se adapteaza insa: ING tine dobanda la cont curent "sus", la 6,85%, tocmai pentru ca statul nu impoziteaza castigurile contului curent.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.