Sectoarele 1 si 2 ale Bucurestiului au un potential important de dezvoltare imobiliara, in timp ce sectorul 3 prezinta un grad mai mare de risc, arata un studiu de piata, prezentat de compania de consultanta REAG (Real Estate Advisory Group) la lansarea biroului sau din Romania

"Sectorul 3 prezinta suprafete dezvoltate de mai mica intindere si are performante economice mai reduse. De asemenea, aici exista cateva spatii comerciale, dar nu si spatii rezidentiale noi. Zona este dominata de spatii industriale, dar infrastructura si conditiile economice sunt mai putin atractive decat in sectoarele 1 si 2", a declarat pentru NewsIn directorul administrativ al companiei de consultanta imobiliara Real Estate Advisory Group (REAG), Narcis Gorea.

Prezenta pe piata a unor investitori straini creaza nevoia de mai mare transparenta a pietei imobiliare, mai arata studiul. "Masura in care Bucurestiul poate sustine dezvoltarea imobiliara este foarte importanta pentru piata imobiliara", a subliniat Gorea.

De asemenea, in plan general, este importanta capacitatea Romaniei de a respecta normele Uniunii Europene iar la nivel local conteaza implementarea Planului Urbanistic General pentru o dezvoltare durabila, a mai spus acesta.

Studul analizeaza piata imobilara din capitala, deoarece Bucurestiul concentreaza 54% din investitiile straine in Romania. Capitala genereaza 14,6% din produsul intern brut al tarii si reprezinta zona unde sunt plasate 21% din companiile active in Romania.

In ceea ce priveste infrastructura, apropierea integrarii europene la 1 ianuarie 2007 stimuleaza dezvoltarea urbana a orasului. Astfel, accentul cade pe reconstructia si imbunatatirea soselelor si a autostrazilor si pe dezvoltarea retelelor de utiltati.

Sectorul 2 concentreaza 22% din locuintele Bucurestiului, sectorul 3 are 20,1%, iar in sectorul 1 se gasesc, 18,7 % dintre unitatile locative ale capitalei, arata cercetarea. Putin peste 40% din cifra de afaceri a activitatiilor economce din Bucuresti este concentrata in sectorul 1, 17,2% in sectorul 2 si 13,5% in sectorul 3, potrivit studiului .

In plus, 47,1% din investitile inregistrate in Bucuresti sunt localizate in sectorul 1, in timp ce sectorul 2 concentreaza 20% din totalul investitiilor. Pretul maximal al locuintelor oscileaza de la 900 de euro pe metru patrat, in sectorul 4, la 1.100 de euro pe metru patrat, in sectorul 1, la locuintele vechi si de la 1.300 de euro pe metru patrat in sectorul 3 la 1.800 de euro pe metru patrat, in sectorul 1, pentru locuintele noi. Circa 22% dintre unitatle locative ale capitalei se gasesc in sectorul 3, in timp ce, in sectorul 1, se gasesc doar 10% dintre locuintele Bucurestiului.

In ceea ce priveste pretul de inchiriere la spatiile pentru birouri, atat pentru clasa A, cat s pentru clasa B, cele mai ridicate chirii lunare pe metru patrat sunt in sectorul 1, respectiv 22 de euro pentru birourile de clasa A si 18 euro pentru cele de clasa B, in timp ce chiriile cele mai scazute pentru birouri de clasa A sunt in sectorul 3 (19 euro), respectiv in sectoarele 2 si 3, )15 euro, pentru spatile de categorie B).

Chiriile cele mai mari pentru spati comerciale sunt in sectoarele 2, 3 si 4, in centrele comerciale, respectiv de 100 de euro pe metru patrat pe luna, in timp ce chiriile cele mai mici se inregistreaza in sectoarele 2, 3, 4 si 6, respectiv de 10 euro pe metru patrat pe luna.

In ceea ce priveste noile dezvoltari, in sectorul 2 se gasesc 132.968 de metri patrati de spatiu pentru birou, in sectorul 1, 121.670 de metri patrati, in timp ce in sectoarele 3 si 4 nu s-au construit birouri noi. Cea ma mare suprafata de spatiu comercial nou construit este in sectorul 1, de 200.000 de metri patrati, releva studiul. Studul REAG se adreseaza institutiilor financiare, fondurilor de investitii mobiliare si grupurilor antreprenoriale interesate de zona.

Avantajul pietei imobiliare din Romania, in fata altor piete in dezvoltare, cum sunt pietele celorlalte tari canditate la Uniunea Europeana, este dat de nevoia de dezvoltare urbana si a retelelor de infrastructura. Aceasta nevoie de dezvoltare atrage numerosi investitori, a declarat pentru NewsIn presedintele companiei imobilare Regatta, prezent la eveniment.

"Piata imobilara romaneasca a atins un nivel de dezvoltare care necesita servicii profesionale integrate pentru a avea o dezvoltare sustenabila", a aratat presedintele REAG Europe, Leo Civelli. Real Estate Advisory Group a fost infintat in 1992, ofera servicii de consultanta in domeniuil imobilar si are drept clienti Citigroup, Lazard, Morgan Stanley, Banca UniCredit, Banca Intesa etc.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.