De la 1 ianuarie 2007, produsele alimentare traditionale vor putea fi realizate numai in unitatile mici, unde se respecta retetele originale. Cu alte cuvinte, branza de Trascau sau carnatii de Plescoi, de exemplu, nu mai pot fi fabricati decat in Trascau si respectiv Plescoi. La prima vedere, schimbarea nu este foarte semnificativa, dar efectele sunt de lunga durata. si aceasta pentru ca, dupa aderare, nu vom mai bea Busuioaca de Bohotin imbuteliata la Bucuresti, ci doar la Bohotin, printre altele. Asa ca, daca producatorii din aceste zone nu isi vor gasi niste distribuitori pe masura, riscam sa ajungem in situatia in care branza, carnatii sau vinurile noastre sa nu delecteze niciodata mesele strainilor.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene are propria lista de produse traditionale locale, ce poate fi accesata on-line. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, pe piata europeana acest tip de produse ocupa 30-40% din totalul consumului. Cu alte cuvinte, interesul clientilor se indreapta, si pe acest sector, catre produsele "de marca". Brandul, de data aceasta, este unul local si de cele mai multe ori foarte cunoscut. In Romania, deocamdata, aceste produse sunt cunoscute doar la nivel local. Alte tari isi promoveaza mancarurile traditionale, facandu-le chiar obiectiv turistic. Merg in Grecia sa beau Ouzo, in Olanda, pentru branza, in Spania, pentru Sangria, de exemplu. In aceste conditii, Romania trebuie sa vina cu o contraoferta viabila la produsele traditionale din alte tari.

Pana la aceasta data, doar circa 150 de produse au fost atestate la serviciul de licente al Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din judetele tarii, insa procesul de inregistrare continua. In Dobrogea, de exemplu, nici un produs traditional nu a fost atestat, pentru ca nici un producator nu a solicitat acest lucru. Placinta dobrogeana, pastrama specifica zonei sau urda sunt produse care nu vor mai putea fi comercializate dupa 1 ianuarie daca nu vor fi inregistrate. Conform criteriilor stabilite de legislatia specifica, produsul traditional trebuie obtinut din materii prime traditionale si sa prezinte o copozitie si un mod de prelucrare care sa-l distinga de altele.

Procedura in vigoare prevede ca atestarea acestor produse se face la cererea fabricantului. Este suficient un singur ingredient care sa dea traditionalitate unui produs.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.