Investitorii straini sunt nevoiti din ce in ce mai des sa angajeze tot mai multi expati, nu doar pentru managementul de top, ci si pentru "middle management". Acest lucru are loc pe fondul lipsei de specialisti romani. Evolutia demonteaza mitul potrivit caruia in Romania inca se mai gaseste forta de munca ieftina si supercalificata.

"Incep sa apara goluri pe piata fortei de munca din punct de vedere al calificarii si pregatirii, iar muncitori calificati se gasesc din ce in ce mai greu", a declarat, ieri, la lansarea Raportului mondial al Investitiilor 2006 al Conferintei Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Comert (UNCTAD), Ruxandra Badila, director executiv al Consiliului Investitorilor Straini (CIS). Aceasta spune ca multinationalele angajeaza tot mai multi straini pe posturi de conducere, situatie care duce la cresterea costurilor - la care concura si cursurile de pregatire a noilor salariati romani, obligatorii in multe cazuri din cauza "specializarii" foarte vagi.

In schimb, Florin Vasilache, secretar general al Agentiei pentru Investitii Straine (ARIS), se arata optimist, considerand ca marii afaceristi nu vor ocoli tara noastra nici dupa aderare, atrasi in special de avantajul competitiv al fortei de munca. El a apreciat ca nivelul anual de crestere a costului fortei de munca din Romania va fi de maximum 12%, dupa integrare. Cu toate acestea, oficialul CIS a amintit de nivelul ridicat al contributiilor la asigurari de sanatate din Romania, ceea ce face oferta autohtona necompetitiva la capitolul costul mainii de lucru. Reprezentantii investitorilor straini atrag atentia asupra faptului ca deja in domenii de activitate precum IT, constructii, sistem bancar si cel al resurselor umane se simte o acuta lipsa de personal calificat, situatie care ar putea determina companiile sa renunte la anumite planuri de investitii.

Nivelul investitiilor straine in Romania ar putea creste si dupa aderarea la UE, contrar exemplului noilor state membre unde, in primul an de dupa integrare, s-a simtit o stagnare a acestora. Optimismul autoritatilor si al oamenilor de afaceri are la baza faptul ca tara noastra a fost "descoperita" tarziu de catre investitorii staini, nefiind uitat nici avantajul competitiv al fortei de munca din Romania.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.