Confederatiile patronale reprezentative la nivel national au semnat, saptamana trecuta, in unanimitate, Declaratia de principiu asupra unificarii Miscarii patronale din Romania, a declarat Adrian Izvoranu, director general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

Potrivit Rompres, participantii la reuniune au apreciat ca a sosit momentul cand ritmul si amploarea transformarilor economice pe plan intern si international, fac nu numai oportuna, ci imperios necesara existenta unei organizatii nationale puternice a angajatorilor, capabila sa elaboreze si sa sustina principalele directii de dezvoltare economica, sa identifice si sa promoveze cu succes interesele proprii, in parteneriat cu alti actori sociali importanti. S-a facut astfel primul pas spre realizarea unei aliante patronale unice si reprezentative romanesti, structura patronala asteptata indelung atat de mediul de afaceri intern, dar si international.

Presedintii confederatiilor patronale au fost de acord ca, pana la definitivarea procedurilor administrative de unificare, confederatiile patronale sa colaboreze pe o platforma comuna pentru apropierea de unele obiective comune. In acest moment, prioritatea numarul unu este modernizarea si alinierea la normele internationale a Codului Muncii, prioritate de care trebuie sa tina seama in aceiasi masura atat Guvernul cat si sindicatele.

Vicepremierul Gheorghe Copos (foto) a salutat initiativa si a subliniat importanta pe care Guvernul o acorda necesitatii coagularii patronatului din Romania intr-o formatiune cu adevarat capabila sa sustina un parteneriat social eficient in procesul dezvoltarii economice nationale si integrarii europene a Romaniei.

UNPR are o alta viziune

Organizatia umbrela pe care ministrul de stat Gheorghe Copos o propune prin Uniunea Confederatiilor Patronale din Romania nu poate reprezenta interesele oamenilor de afaceri, se arata intr-un comunicat de presa al Uniunii Nationale a Patronatului Roman.

"Prin legitimarea UCPR se vor legitima de fapt interesele unor grupuri care doresc sa confiste miscarea patronala din Romania sperand ca in acest fel vor putea beneficia de fondurile europene", se spune in declaratia de presa semnata de presedintele UNPR, Marian Petre Milut. UNPR, se afirma in document, considera nefunctionabil un asemenea sistem de tip troica, cu schimbarea presedintelui la sase luni, cu sediul central la Camera de Comert si Industrie in Bucuresti si un altul la Ambasada Romaniei de la Bruxelles.

"UNPR va merge pe drumul sau european alaturi de alte organizatii patronale care doresc sa i se alature. Singura posibilitate de a deveni credibili in fata Europei este sa formam in jurul UNPR o organizatie unitara, care sa reprezinte interesele Romaniei. De aceea, UNPR face apel catre UGIR-1903, Conpirom, CNIPMMR si alte patronate reprezentative la nivel national sa se alature demersului ei si sa construiasca o singura organizatie puternica si reprezentativa pentru Romania. UNPR va finaliza un proiect in acest sens pana la 1 martie 2005" se afirma in incheierea declaratiei de presa a UNPR.

Patronatele au o mentalitate feudala, considera sindicalistii

Patronatele Romane au o mentalitate feudala, considera sindicatele, care apreciaza ca acestea doresc "un model economic sclavagist modern". "Patronatele din Romania vor sa intre in Uniunea Europeana, dar vor sa elimine parteneriatul si dialogul social si sa devina stat in stat. Acestea se folosesc de Consiliul Investiorilor Straini pentru a distruge modelul social - european si a-l impune pe cel sud - american, in care angajatii nu au nici un drept, a declarat presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu.

"Consiliul Investitorilor ca si alte multinationale", apreciaza liderul Cartelui Alfa, "au intentia sa foloseasca tarile candidate la UE ca pe un cal troian de a sparge o tendinta de convergenta a tipului social european. Se doreste un model economic sclavagist modern. Nu vom fi de acord cu acest mod de abordare a relatiilor de munca.

Modificarile cerute de acestia la Codul Muncii nu se regasesc in tarile membre ale UE, iar ei vor sa faca dintr-o tara candidata la UE un precedent. Daca sindicatele au reusit sa aiba un punct de vedere comun in ceea ce priveste Codul Muncii, cele 11 confederatii patronale vorbesc fiecare pe limba lor", a subliniat Bogdan Iuliu Hossu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.