Campioana a ultimilor ani la capitolul investitii straine, Romania trebuie sa se teama de miscarile unei piete extrem de volatile si capricioase. Orice miscare a competitoarelor poate deturna importante sume de bani, necesare ca aerul. Unul dintre punctele forte care au sustinut echilibrul economic, acoperind in proportie foarte mare deficitele indigene, au fost aceste plasamente venite din exterior. Si ne referim in cazul de fata la ceea ce finantistii numesc "banii cei buni". Mai concret, vorbim de acei bani care creeaza unitati economice, locuri de munca si genereaza indirect impozite pentru un buget ce pare mai mereu vlaguit, in comparatie cu cererile ministerelor.

Expertii internationali ne avertizasera asupra faptului ca hegemonia romaneasca la acest capitol e aproape de final. Numai ca finalul poate veni mult mai rapid, daca autoritatile de la Palatul Victoria nu vor muta inteligent. Spunem acest lucru datorita faptului ca Bulgaria tinde sa devina un paradis fiscal, doar Cipru avand o fiscalitate mai redusa. Guvernul de la Sofia a propus reducerea impozitului pe profit la 10%, iar parlamentul bulgar a si aprobat deja proiectul. Asa ca, nu ar fi o surpriza pentru nimeni daca banii destinati initial Romaniei vor aluneca usor, usor la sud de Dunare. Dupa turistii straini sau chiar dupa cei romani.

Cum poate reactiona Bucurestiul? Destul de greu, daca tinem seama ca politicile fiscale sunt batute in cuie prin noul cod al lui Vladescu. Singura portita de scapare ar fi legea investitiilor, aflata in discutii la momentul actual. Daca ea va reusi sa convinga investitorii ca e mai sigur si mai profitabil la noi, vom avea numai de castigat. Daca nu, spectrul infiorator al deficitelor ar deveni extrem de bine conturat.

Vecinii de la sud de Dunare par decisi sa devina paradis fiscal. Parlamentul bulgar a aprobat, joi, cu unanimitate de voturi, proiectul privind reducerea impozitului pe profit de la 15% la 10% in anul 2007, unul dintre cele mai scazute niveluri din Europa, pentru a stimula cresterea economica, transmite Reuters.

Propunerea, prezentanta de guvern, face parte dintr-un pachet de legi mai amplu privind impozitarea companiilor, care urmeaza sa fie discutat si aprobat in intregime saptamana aceasta.

Ministrul adjunct al finantelor, Gheorghi Kadiev, a afirmat ca reducerea fiscalitatii va reduce veniturile din impozite cu aproximativ 290 milioane de leva (185 milioane de dolari), reprezentand putin peste 0,5% din Produsul Intern Brut, dar efectele pozitive se vor reflecta in diminuarea evaziunii fiscale.

"Un impozit pe profit de 10% face evaziunea fiscala inutila. O mare parte a economiei subterane va iesi la suprafata", potrivit unui reprezentant al serviciului de presa al parlamentului, citat de agentia de presa BTA.

Reducerea impozitului pe profit nu va avea un impact negativ asupra planului autoritatilor de la Sofia de a obtine un excedent bugetar de 2% din PIB anul viitor.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, care va avea loc la 1 ianuarie 2007, Bulgaria va fi, alaturi de Cipru, tara cu cele mai mici impozite pe profit din blocul european.

Bulgaria urmeaza, astfel, exemplul fostelor state comuniste care au aderat in 2004 la Uniunea Europeana, precum Slovacia, Ungaria si Estonia, reducand impozitul pe profit la niveluri inferioare celor aplicate in vechile state europene, pentru a stimula investitiile straine si cresterea economica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.