Romania va avea cel mai mare nivel al veniturilor de dupa 1990

Guvernul a aprobat, ieri, proiectul de buget pe 2007, intr-o forma in care sa raspunda nevoilor Romaniei in primul sau an in cadrul Uniunii Europene. Din acest motiv, bugetul este construit pe doua directii strategice. Prima urmareste sa finanteze prioritatile si obligatiile Romaniei in UE, iar cea de-a doua sa permita investitii de anvergura in domeniile cheie, pentru a recupera decalajele fata de celelalte state UE.

Premierul a precizat ca bugetul prezentat in guvern ofera un nivel al veniturilor de 35,18% din PIB, cel mai ridicat din ultimii ani, net superior fata de 30,2% din PIB aferent anului 2004.

Potrivit sefului Executivului, coordonatele macroeconomice ale anului 2007 care au dus la construirea bugetului sunt cresterea economica de 6,4%, rata inflatiei de 4,5%, cresterea numarului de salariati cu 1,8%, cresterea castigului salarial mediu brut cu 12,4%.

Deficitul bugetar este estimat la 2,8% din PIB, la un curs de 3,53 de lei pentru un euro, comparativ cu 2,5% din PIB cat era prognozat pentru acest an, a spus Calin Popescu-Tariceanu.

Nivelul veniturilor bugetare este estimat la 38,1 miliarde de euro, comparativ cu 2004 cand a fost de 18,3 miliarde de euro. Cheltuielile publice sunt estimate la 38% din PIB, comparativ cu 34,8 la suta din PIB in acest an. Anul viitor, Romania va cheltui cu 8,2 miliarde de euro mai mult decat in 2006 pentru indeplinirea angajamentelor asumate in programul de guvernare si cu 22,2 miliarde de euro mai mult ca in 2004.

Prioritare sunt infrastructura, invatamantul si sanatatea

Bugetul pe 2007 este destinat dezvoltarii si investitiilor si prevede cel mai mare nivel al veniturilor de dupa 1990, a declarat, ieri, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Potrivit acestuia, Produsul Intern Brut va ajunge, in 2007, la 107 miliarde euro, in crestere cu 6,4% fata de 2006, iar un procent de 6% din PIB va fi alocat cheltuielilor de capital. Cele mai multe investitii vor fi facute in infrastructura, in invatamant si sanatate. Alocari suplimentare de fonduri vor fi facute pentru majorarea punctului de pensie si a salariilor.

"Avem cheltuieli de capital la cel mai inalt nivel inregistrat vreodata, de peste 6% din PIB. Suntem in faza in care trebuie sa acoperim o lipsa de capacitate investitionala pe care Romania a avut-o in ultimii ani. Avem un nivel al cheltuielilor care poate sa acopere o crestere constanta, coerenta si responsabila a Romaniei in paralel cu mentinerea echilibrelor macroeconomice", a explicat Vladescu.

Contributie de 1,1 miliarde de euro la bugetul UE

Vladescu a explicat ca in buget sunt incluse si contributia la bugetul Uniunii Europene, precum si cheltuielile pentru cofinantarea fondurilor structurale. Acesta este bugetul primului an de integrare europeana, care va gestiona si finanta prioritatile Romaniei in cadrul procesului de aderare europeana. Potrivit angajamentelor europene, Romania trebuie sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 1,1 miliarde de euro.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.