Comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni a hotarat sa amane fixarea unei date pentru finalizarea procesului de privatizare. Intr-un comunicat sec, Comisia precizeaza ca va trimite un memorandum catre Guvern pentru analizarea "anumitor clauze ale contractului de vanzare-cumparare".

Potrivit ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, aceste clauze se refera la un mecanism de introducere a penalitatilor. "Este o problema de dilutie a actiunilor. Situatia a aparut pentru ca ambele finaliste au subsidiare in Romania si fiecare doreste fuziunea cu CEC", a explicat ministrul liberal. In acest context, participatia statului la Casa de Economii si Consemnatiuni ar fi diminuata.

"Statul vrea sa mentina cele 30 de procente pe care le are la CEC", a mai spus Vladescu. In faza finala a privatizarii s-au calificat doua banci: OTP si National Bank of Greece. Ambele institutii de credit sunt deja prezente in Romania, prima sub aceeasi denumire, iar a doua ca actionar majoritar al Bancii Romanesti.

CEC-Banca Romaneasca, fuziune de locul patru, dar...

O eventuala fuziune intre Banca Romaneasca, detinuta majoritar de NBG, si CEC ar propulsa entitatea nou creata pe locul patru in clasamentul bancilor romanesti, dupa active. Casa de Economii si Consemnatiuni avea, dupa primele noua luni, active totale in valoare 6,1 miliarde lei, aferente unei cote de piata de 4,2%, potrivit presedintelui institutiei, Eugen Radulescu. CEC ocupa locul sase in sistemul bancar.

Pe de alta parte, Banca Romaneasca a anuntat, dupa sase luni, active de 2,93 miliarde lei, in crestere cu 33% fata de primul semestru al anului trecut. In acest context, o eventuala fuziune ar crea o institutie de credit cu active totale de 9 miliarde lei (aproximativ 2,58 miliarde euro). In acest moment, locul patru in sistemul bancar este detinut de o alta banca formata in urma unei fuziuni (HVB Tiriac) cu active de 2,58 miliarde euro. Astfel, ipotetica fuziune CEC-Banca Romaneasca ar conduce la plasarea institutiei pe locul patru.

...statul ramane cu 20%

Castigatorul privatizarii se va alege cu 69,9% din CEC, statul ramanand astfel cu o participare de 30%. Dupa cum spuneam si mai devreme, activele totale ale Casei de Economii si Consemnatiuni se ridica la 6,1 miliarde lei. Partea statului roman va fi, deci, de aproximativ 1,8 miliarde lei. Prin fuziunea Banca Romaneasca-CEC se va crea o entitate cu active totale de 9 miliarde lei, participatia statului roman reducandu-se astfel la doar 20,3%.

Fuziunea cu OTP "costa" 5 procente

Fuziunea CEC-OTP Romania va crea o institutie de credit cu active totale de 7,5 miliarde lei (potrivit raportarilor la nivelul primului semestru, OTP Romania are active de 408 milioane euro sau 1,4 miliarde lei). Participatia statului se va reduce la 24,5%. Ambele modele prezentate sunt doar ipotetice, conditiile unei eventuale fuziuni fiind stabilite, bineinteles, prin contract.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.