Cu o investitie de minimum 150.000 de euro, in Romania se poate construi o pensiune agroturistica. Daca este si amplasata intr-o zona cautata de romani, dar mai ales de straini, atunci succesul este garantat. Dovada consta in faptul ca intreprinzatorii care activeaza in acest sector isi recupereaza banii in 2 ani. Pentru comparatie, perioada de amortizare a investitiei intr-un hotel este de pana la 10 ani. Nu oricine are o casa la tara poate s-o transforme intr-o pensiune turistica.

In afara de conditiile decente de cazare, care includ apa calda, un televizor si o camera curata, o pensiune turistica mai are nevoie si de o clasificare in margarete, sa faca parte dintr-un circuit turistic si sa investeasca in promovare. In ultimii ani, agroturismul romanesc s-a dezvoltat rapid, unele statiuni concurand cu succes turismul clasic. De ce aleg turistii vacanta la tara ? Preturile sunt accesibile, conditiile decente, iar ospitalitatea gazdelor si peisajul ii fac pe turisti sa renunte la stelele hotelurilor in favoarea margaretelor din agroturism. Anul acesta, de exemplu, sunt asteptati circa 100.000 de turisti in pensiunile locale de revelion.

Cerintele care se impun atunci cand vrei sa faci din agroturism o afacere profitabila sunt destul de greu de realizat. Maria Stoian, fostul presedinte al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), a declarat pentru Adevarul ca o prima conditie ar fi ca pensiunea respectiva sa fie amplasata intr-o zona cu potential turistic deosebit. Apoi, este foarte important ca accesul la pensiune sa fie usor si sa existe in zona posibilitati de agrement.

"Turistii care aleg vacantele la tara se plictisesc repede. Media de cazare in cazul pensiunilor este de doua zile, iar asta se intampla tocmai pentru ca turistul nu are posibilitati de agrement", spune Stoian.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.