Suma de 2,2 miliarde euro pentru vanzarea BCR va intra in contul escrow al statului roman deschis la Citibank, pana la sfarsitul saptamanii, dupa aproape un an de la semnarea contractului de privatizare cu Erste Bank din Austria, au declarat, pentru NewsIn, surse oficiale.

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu, va pleca miercuri la Londra pentru a semna ca reprezentant al statului roman operatiunea de depunere, in contul escrow al AVAS, a celor 2,2 miliarde euro pentru privatizarea BCR.

"Banii vor fi depusi joi sau cel tarziu vineri", au precizat sursele citate.

Statul roman nu a incasat, pana in prezent, suma pentru pachetul de actiuni detinut la BCR, de 36,8%, vandut Erste Bank, la finele anului trecut, pentru ca a trebuit sa finalizeze demersurile privind asumarea litigilor si legalitatea ajutorului de stat preluate de BCR prin absorbtia fostei Bancorex, in urma cu sapte ani. Totodata, dezbaterile parlamentare asupra legii de privatizare au durat pana la mijlocul lunii septembrie 2006, cand a fost aprobata. Ulterior, un grup de senatori ai opozitiei a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la constitutionalitatea actului normativ.

Astfel, guvernul a amanat, in mai multe randuri, termenul de finalizare a privatizarii BCR, cea mai recenta data anuntata in acest sens, fiind 20 octombrie 2006.

Procesul de privatizare s-a incheiat luni, odata cu semnarea de catre presedintele Traian Basescu a decretului de promulgare a legii de privatizare a BCR, imediat dupa ce, in aceeasi zi, Curtea Constitutionala a decis ca legea este constitutionala.

Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR, in decembrie 2005, oferind 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile bancii. Statul va incasa 2,2 miliarde euro pentru pachetul de 36,8%, iar ceilalti doi actionari, institutiile financiare IFC si BERD, 1.5 miliarde euro, pentru restul de 25% din actiuni.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.