Administratorii parcurilor industriale pot deveni proprietari pe active

Legea parcurilor industriale urmeaza sa fie modificata, pe de o parte pentru a fi adaptata reglementarilor europene privind ajutorul de stat, iar pe de alta parte pentru a putea da posibilitatea societatilor-administrator de a deveni proprietari pe active. Proprietarii initiali ai activelor primesc si ei un drept: cel de a le instraina.

Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, spune ca acest lucru s-a impus in urma experientei ultimilor ani, care a aratat ca, atat timp cat societatea-administrator nu este proprietara pe activele din parc, investitiile lancezesc. Create in 2002 in principal pentru a revigora activitatea economica in fostele platforme industriale prin asociatii in participatiune, aceste parcuri presupun existenta unei societati-administrator, care asigura utilitatile sau racordarea la utilitati pentru firmele care aleg sa functioneze aici. Acestea platesc, la randul lor, o chirie societatilor-administrator. Potrivit directorului parcului industrial de la Valenii de Munte, Tudor Puiu, pana acum legea nu permitea societatii-administrator sa revanda gazul sau curentul primite de la Distrigaz, respectiv Electrica, companiilor din parc. "Or, obiectul de activitate al unui parc industrial il constituie furnizarea de utilitati", explica administratorul de la Valenii de Munte, care spera ca noua forma a legii va rezolva acest aspect.

Totodata, legea parcurilor industriale va fi adaptata si conform cerintelor europene privind ajutorul de stat. Cu avizul Consiliului Concurentei, sunt stabilite diferite scheme de ajutor de stat. Astfel, daca o societate comerciala intra in aceasta schema, respectand conditiile impuse, ajutoarele nu vor mai fi notificate individual. Facilitatile acordate prin legea parcurilor industriale se mentin, ba chiar cresc, ca suma. insa sunt reorganizate, astfel incat sa respecte incadrarile europene privind ajutorul de stat regional sau "de minimis". "Daca pana acum statul putea acorda unei firme din parcul industrial un ajutor cumulat de maximum patru milioane lei noi (circa 110.000 euro), in 3 ani, din 2007, conform proiectelor de reglementare din Uniunea Europeana, valoarea ajutorului de stat de minimis cumulata pe trei ani nu trebuie sa depaseasca 200.000 de euro", explica Vali Baciu, directorul pentru zone asistate din Ministerul Administratiei si Internelor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.