Aderarea la UE va schimba preturile practicate in prezent pe piata imobiliara. Se anticipeaza o ieftinire a apartamentelor vechi, dar si o scadere a chiriilor in imobilele de birouri

Analistii de pe piata imobiliara se feresc sa avanseze cifre cu privire la evolutia preturilor si a investitiilor in acest domeniu dupa 1 ianuarie 2007. Spun insa ca va creste volumul investitiilor, ceea ce va aduce o oferta mai generoasa. Concurenta se va reflecta si in preturile locuintelor, si in chiriile pentru spatiile de birouri. Interesant este ca majoritatea celor care activeaza pe aceasta piata anunta o scadere a preturilor apartamentelor vechi, insa se arata destul de sceptici in ceea ce priveste o evolutie similara a preturilor apartamentelor noi. In acest caz ramine de vazut cum va actiona raportul cerere-oferta. Pe segmentul spatiilor de birouri se anticipeaza ca in urmatorii ani oferta se va ridica la nivelul cererii.

Bani in avans

Romania este de ceva timp atractiva pentru investitori. In ultimul an a crescut numarul de fonduri de investitii interesate de achizitii in domeniul imobiliar pe piata din Romania. "Putem vorbi despre un interes ce se mentine ridicat chiar si in cazul unor fonduri care nu sint specializate in sectorul imobiliar. Fondurile de investitii cele mai prezente pe piata imobiliara romaneasca provin din Austria. De asemenea, sint deosebit de active capitalurile din Germania, Marea Britanie, Grecia, Irlanda, Italia. Cele mai multe companii, avind ca obiect de activitate dezvoltarea, au ca tari de provenienta Israel, Statele Unite, Italia, Grecia, Turcia, Olanda", afirma Mihai Plaesu, Senior Consultant in Cadrul Departamentului birouri al DTZ Echinox. Acesta spune ca majoritatea fondurilor de investitii sint orientate in primul rind catre proprietati cu destinatie comerciala: imobile de birouri, centre comerciale, parcuri logistice si industriale.

Totusi, unele fonduri de investitii s-au orientat si spre segmentul rezidential. "Randamentele plasamentelor sint in continua scadere pe piata romaneasca, ceea ce se traduce intr-o crestere a preturilor. Daca in anul 2005 nivelul yield-urilor a fost de 9-10%, in prezent ele se situeaza la 8-8,5% si prognozam o scadere sub 8% pina la sfirsitul anului 2006. Totusi, ne asteptam ca acest indicator sa inregistreze o descrestere cu o rata mai mica decit in anii precedenti", considera Mihai Plaesu. "In urmatorii ani, piata romaneasca ar putea deveni mai sigura si mai transparenta, ceea ce va duce la cresterea nivelului investitional si, in acelasi timp, la cresterea stocului de apartamente si spatii de birouri", spune Emilia Mielu, consultant in cadrul companiei imobiliare Esop.

Se apreciaza ca efectul principal al aderarii din punctul de vedere al afacerilor imobiliare va fi orientarea spre proiecte mari, dezvoltate, cu investitii de zeci si sute de milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.