Companiile romanesti listate la burse au afisat, in intervalul 2000-2005, cel mai ridicat ritm de crestere a veniturilor (21,9%), dintre tarile central si est europene, acompaniat de cea mai puternica scadere a numarului de angati (-6%), arata un studiu prezentat de compania Roland Berger.

In perioada 2000-2005, veniturile companiilor din Romania care sunt listate la burse au crescut in medie cu 21,9%, mai mult decat dublu comparativ cu Ungaria, unde incasarile firmelor s-au marit, in acealsi interval, cu 9,9% si triplu fata de Polonia (7,7%).

Spre deosebire de comportamentul angajatorilor din Ungaria sau Polonia, in Romania, cresterea veniturilor companiilor listate nu a fost sursa unor noi locuri de munca, dimpotriva. Studiul Roland Berger citat de NewsIn observa ca in mod deosebit, "companiile romanesti au avut cele mai puternice rate de crestere, dar, in acelasi timp au redus semnificativ numarul de angajati".

Numarul angajatilor companiilor din Romania s-a redus cu 6%, in timp ce in Ungaria a crescut cu 1,5%, iar in Polonia cu 3,2%. Reducerea numarului angajatilor in conditiile cresterii veniturilor se traduce prin cresterea productivitatii, a observat Codrut Pascu, director la Roland Berger.

Veniturile companiilor vor continua sa avanseze cu peste 10%, in urmatorii 4 ani, sustine Roland Berger. In ultimii ani, cresterea cererii interne s fost sustinuta de marirea veniturilor populatiei si de gradul redus de penetrare al bunurilor si serviciilor.

Diferentele dintre Romania si UE, inca la un nivel ridicat

Telefonia mobila are un grad de penetrare de 70% in Romania, comparativ cu 90% media din Uniunea Europeana.Cardurile bancare au un grad de penetrare de 38% fata de 128% in UE, iar autovehiculele au un grad de penetrare de 18% in Romania, comparativ cu 50% in UE, este aratat in studiu.

Sistemul bancar si de asigurari sunt cele mai dezvoltate industrii din Romania cu ritmuri anuale de crestere de 29,7%, respectiv 28,9% , care se va tempera odata cu dezvoltarea celorlalte industrii, arata acelasi studiu Roland Berger. "Sectorul bancar si cel al asigurarilor trebuie sa astepte ca si celelalte industrii sa se dezvolte", a punctat Pascu.

Industria IT a inregistrat un ritm anual de crestere cu 22,5%, fiind urmata de industria farmaceutica cu 19,1%. constructiile cu 15,2%, utilitatile(electricitate, gaz, apa, termoficare) cu 14,7%, telecomunicatiile cu 12,6%, industria de distributie cu 9,6%, industria petroliera cu 9% si retailul cu 6,7%, potrivit studiului Roland Berger.

Serviciile vor inregistra in urmatorii trei ani cel mai important avans in economia romaneasca, cu o crestere anuala de 15%-20%, in timp ce sectorul bancar si cel al asigurarilor isi vor tempera ritmul de crestere, a declarat, joi, Codrut Pascu, managing director la biroul Roland Berger din Bucuresti. Serviciile financiare, de turism si consultanta se vor dezvolta puternic in urmatorii ani. La polul opus se vor plasa productia si industria petrochimica, conform studiului.

Compania Roland Berger Strategy Consultants, infiintata in 1967, are 32 de birouri in 22 de state, dintre care noua birouri in Europa Centrala si de Est. In Romania, compania isi desfasoara activitatea din 1992


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.