Dupa o investigatie inceputa cu mai bine de 5 ani in urma, Comisia Europeana este foarte aproape de a acuza oficial compania Intel de incalcarea normelor antitrust, informeaza Financial Times, care citeaza surse "familiare cu acest caz"

Comisia ar urma sa sustina ca Intel, cel mai mare producator de cipuri din lume, a sfidat legile competitiei prin oferirea unor reduceri suficient de mari incat sa elimine rivalul Advanced Micro Devices din atentia constructorilor de computere. In plus, Intel ar fi practicat preturi neconcurentiale menite sa elimine complet de pe piata cipurile AMD.

Deocamdata, insa, acuzele impotriva Intel nu au fost formulate oficial de catre Comisie. Conform practicii in astfel de cazuri, DG pentru Competitie din cadrul Comisiei a redactat mai intai o "declaratie de obiectii" impotriva companiei, al carei text a fost studiat de catre membrii Comisiei si trebuie sa primeasca avizul final al comisarului pentru Competitie, Neelie Kroes, inainte de a fi facut public.
Financial Times comenteaza ca in cazuri de o asemenea amploare, cum este cel impotriva Intel sau Microsoft, textul final al acuzatiilor Comisiei poate fi modificat pe parcursul investigatiilor, prin negocieri cu companiile, care mai pot accepta concesii.

De altfel, reprezentantii Intel au in permanenta discutii cu DG Competitie, un purtator de cuvant al firmei declarand: "Intel continua sa coopereze cu oficialii de la Comisia Europeana. Noi credem ca practicile noastre de afaceri sunt atat legale, cat si corecte. Insa dat fiind ca acesta este un proces confidential, nu vom comenta mai mult decat atat".

Este putin probabil insa ca institutia europeana sa renunte la acuzatii, mai ales ca in cei aproape 6 ani de investigatii s-a acumulat foarte mult material incriminatoriu. Ancheta Comisiei a fost lansata in 2000, in urma unei plangeri a AMD. Un moment important in investigatie a fost luna iulie 2005, cand Comisia a organizat chiar raiduri la Intel si la o serie de producatori de computere, adunand astfel dovezi importante.

In septembrie anul acesta, Comisia a declarat ca are dovezi ca Intel cauta sa opreasca agentii comerciali de la a vinde computere construite cu cipuri produse de alte firme decat Intel. Constituindu-se intr-un nou potential cap de acuzare impotriva Intel, aceste dovezi au fost obtinute de Bruxelles prin cooperarea cu autoritatile germane. Toamna aceasta, Comisia a preluat un caz deschis in Germania de Biroul Federal pentru Carteluri, in care compania Intel era acuzata de a fi lovit in AMD prin blocarea accesului cipurilor acestora catre firmele de retail Media Markt si Saturn. Detinute de Metro, Media Markt si Saturn sunt cele mai mari doua companii de retail de pe piata computerelor.

Intel este lider pe piata mondiala de cipuri, controland 80% din aceasta, iar rivalii de la AMD se plang de ani de zile ca afacerile lor au de suferit de pe urma practicilor ilegale ale Intel. Pe langa cazurile investigate in Germania si la Bruxelles, AMD a deschis un caz impotriva Intel si la o Curte din Delaware, SUA.

In acest din urma caz insa, judecatorul Joseph Fernan a respins, la finele lunii septembrie, o mare parte dintre acuzele AMD si a amanat termenul de judecata pana in 2009. In aceste conditii, procesul ce urmeaza a fi deschis de catre Comisia Europeana capata o importanta mai mare. Daca se iau in considerare sanctiunile de miliarde de euro impuse de Comisie impotriva Microsoft, ne putem astepta la o lupta apriga in fata Curtii Europene de Justitie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.