Dezvoltarea accentuata a pietei imobiliare si perspectiva integrarii in Uniunea Europeana fac din Romania un punct de atractie pentru fondurile de investitii straine. Divizia de imobiliare a ING Group a lansat un fond destinat investitiilor in tari din Europa de Sud-Est printre care si Romania

Fondul dezvoltat de ING Real Estate Investment Management are o tinta de capitalizare de minimum un miliard euro si vizeaza proiecte imobiliare in Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Romania si Austria. Fondul, cu o durata de viata de 10 ani, este denumit ING Real Estate Property Fund Central and Eastern Europe si are in vedere proiecte de investitii in special pe segmentul de retail, care sa genereze randamente de 10%-11%, se arata intr-un anunt al companiei. Prima inchidere a fondului este prevazuta pentru 1 noiembrie 2006.

Investitii de 400 milioane euro pana in 2008

"Monitorizam foarte atent oportunitatile de pe piata imobiliara, prin biroul regional din Praga si cu ajutorul oficiilor din Polonia, Ungaria si Romania. Speram ca pana la sfarsitul anului 2007 sa realizam, prin intermediul fondului, investitii a caror valoare va depasi 400 de milioane de euro", a declarat Martin Sabelko, director executiv al ING REIM Central Europe.

Pe langa vehiculul de investitii imobiliare pentru Europa Centrala si de Est, ING REIM a lansat alte doua fonduri imobiliare destinate Europei, pentru proiecte de infrastructuri si, respectiv, de sanatate, a caror valoare-tinta cumulata este de peste patru miliarde de euro. ING REIM este una dintre cele mai puternice companii de real estate din lume, cu un portofoliu de afaceri de 75 miliarde de euro si oficii in 18 state din Europa, America de Nord, Asia si Australia.

Fond britanic pe piata romaneasca

ING nu este singurul grup strain interesat de piata imobiliara din Romania. In urma cu doua saptamani compania britanica Charlemagne Capital, administrator al fondului de investitii European Convergence Property Company, a lansat un nou fond de investitii imobiliare specializat pe pietele emergente din Bulgaria, Turcia si Romania. European Convergence Development Company (ECDC), fond care a atras investitii private de 30 de milioane de euro, este o companie privata si intentioneaza sa se listeze pe piata investitiilor alternative (AIM Market - alternative investments market) la bursa din Londra, din 2007. Fondurile atrase pana in acest moment de ECDC vor fi co-investite impreuna cu dezvoltatori parteneri in proiecte imobiliare pe pietele respective din Bulgaria, Romania si Turcia, pe segmentele de rezidential, birouri si spatii comerciale, pe care au fost identificate cele mai numeroase oportunitati.

Acesta este al doilea fond de investitii specializat pe piata imobiliara lansat de Charlemagne Capital, dupa introducerea pe piata AIM a European Convergence Property Company (ECPC) in iunie 2005, fond care a atras investitii de circa 60 de milioane de euro. ECPC a fost infiintat pentru a investi in proiecte imobiliare finalizate, cu randament ridicat, de pe pietele imobiliare din sud-estul Europei, respectiv din Turcia, Bulgaria si Romania.

Piata se aglomereaza

In ultimii ani, pe pietele emergente a avut loc o crestere semnificativa a prezentei investitorilor institutionali in cautare de proiecte finalizate, iar proiectele in care ECDC va investi vor fi vandute dupa doi sau trei ani, se arata intr-un comunicat al investitorului britanic."Experienta anterioara in ceea ce priveste pietele imobiliare din Bulgaria, Romania si Turcia ar trebui sa ofere parghiile necesare pentru identificarea investitiilor cu randamente atractive atat acum, cat si dupa integrarea acestor tari in Uniunea Europeana", explica directorul executiv al companiei, Jayne Sutcliffe.

Piata terenurilor, schimbare de directie

Piata terenurilor a cunoscut pe parcursul ultimilor doi ani o transformare fundamentala. Devenind un segment foarte generos, terenurile au depasit practica tranzactiilor speculative, directia spre care se indreapta fiind dezvoltarea proiectelor imobiliare, se arata intr-un studiu CB Richard Ellis. Statistic, piata imobiliara locala se situeaza sub nivelul colegelor de tranzitie in momentul integrarii acestora.

Pe sectorul terenurilor, in ceea ce priveste investitiile, fata de Polonia in anul premergator aderarii la Uniunea Europeana, Romania are un deficit de 700 milioane de euro.

Conform aprecierilor facute de Vlad Sabaus, managing director Asco Properties, foarte optimist si permisiv se arata viitorul pietei de birouri. Pentru a atinge performantele Poloniei, real-estate-ul local ar trebui sa dezvolte cladiri business pe o suprafata de aproximativ 1,5 milioane mp, adica peste 70 de cladiri de tip American House. Un deficit considerabil in raport cu surorile de integrare, inregistreaza piata de retail.

Pentru a ajunge din urma Budapesta, fata de care inregistreaza un deficit de 1,5 milioane metri patrati, retail-ul romanesc ar trebui sa dezvolte pana in momentul alipirii la statele europene trei complexuri de marimea Feeria. Nici la nivelul sectorului spatiilor industriale Romania nu face rabat de la regula. Pentru a atinge nivelul Pragai inainte de integrare, spatiile industriale ce ar inconjura periferia Capitalei ar trebui sporite cu 1 milion de metri patrati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.