Retele de retail care au intrat pe piata romaneasca au anuntat, de-a lungul timpului, planuri de investitii ambitioase, vizind extinderea rapida, dar reprezentantii acestora se declara nemultumiti de pretul terenului, situat adeseori peste nivelul din alte tari europene. "Pretul platit pentru teren in Romania l-a depasit, recent, pe cel din majoritatea tarilor est-europene. In unele cazuri, peste limita la care este profitabil sa deschizi chiar si locatii importante", a declarat directorul general al Real-Hypermarket Romania, John Rix, citat de Mediafax.

Intrarea pe o noua piata si extinderea retelei au la baza calcule care trebuie sa dovedeasca oportunitatea unei astfel de decizii, respectiv profitabilitatea ei, iar pretul terenului are o pondere importanta in ecuatie. "Pretul terenurilor este exagerat in comparatie cu celelalte tari. A crescut in special in ultimii trei ani", a mentionat directorul general Kaufland, Gunter Grieb, in timp ce managerul retelei de magazine de discount Profi, Caius Crisan, sustine ca terenul este foarte scump in raport cu puterea de cumparare, ceea ce determina o perioada lunga de recuperare a investitiei.

Potrivit reprezentantilor companiilor din piata, fondurile alocate pentru achizitionarea terenurilor au ponderi care variaza de la 10% pina la 50% din totalul investitiei, in functie de locatie si magazin. "Pentru terenuri am alocat aproximativ un milion de euro in cazul fiecarei locatii. Tinind cont de valoarea importanta pe care o au terenurile in structura investitionala, alocam achizitiei acestora pina la 50%. Oricum, nivelul preturilor este complet exagerat si nefondat in raport cu valoarea pietei romanesti", apreciaza si directorul general al MiniMax Discount, Rainer Exel.

Romania "bate" Elvetia

Reprezentantii unor retele precum Selgros Cash&Carry, Profi, Plus sau Angst sustin ca terenurile din Romania sint de multe ori mai scumpe decit cele achizitionate de companiile respective in alte tari europene. "Tarile in care activam sint Elvetia, Vietnam si Brazilia. Ce putem spune este ca preturile pe metru patrat din zona centrala a Capitalei sint uneori mai ridicate comparativ cu centrul Zurich-ului", a afirmat directorul de vin-zari al Angst, Stefan Padure.

Si directorul Plus Discount, Uwe Klostermann, compara pretul terenurilor din Romania cu cel din alte tari europene, apreciind ca nivelul de pe piata autohtona este, in general, mult mai mare decit cel din alte locatii est-europene in care s-a extins reteaua pina in prezent. O analiza realizata de CB Richard Ellis pentru piata imobiliara din Capitala arata ca in urmatoarele 12-18 luni preturile vor creste usor, dar intr-un ritm mai scazut fata de anul trecut, in conditiile in care pretul ridicat al terenurilor a inceput sa limiteze profitabilitatea investitiilor.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.