Dobinda mai mica bate riscul mai mare. Astfel se explica de ce tot mai multi romani acceseaza credite in franci elvetieni

Dupa ce au lasat OTP Bank sa-ncerce piata romaneasca la nada francului elvetian, concurentii din sistemul bancar au lasat reticenta la o parte si au inceput sa bata credit in aceeasi moneda. Bancile concurente nu puteau sta impasibile in fata valului de cereri de imprumut venite din partea romanilor care vad in creditul elvetian sansa de a obtine mai facil o suma mai mare la dobinzile cele mai reduse de pe piata.

Mirajul creditelor in franci elvetieni a inceput cind OTP a demolat concurenta aratind doritorilor de imprumut ca in afara de euro si dolar, si moneda Tarii Cantoanelor le poate fi de folos. Pina in urma cu citeva luni, piata romaneasca parea insensibila la varianta creditarii in franci elvetieni, destul de intilnita in tarile Europei Centrale si in unele state nordice, imprumuturile in aceasta moneda fiind oferite doar de doua banci cu prezenta redusa pe piata, OTP Bank Romania si Porsche Bank. Raiffeisen Bank, numarul patru in piata de retail, a anuntat ca acorda persoanelor fizice credite imobiliare si de nevoi personale in franci elvetieni, cu o valoare maxima reprezentind echivalentul a 200.000 de euro.

Bancpost a pasit si ea recent pe tarimul promitator al imprumuturilor in franci cu dobinzi diferite in functie de valoarea creditului. HVB-Tiriac a anuntat ca analizeaza posibilitatea lansarii de credite in franci elvetieni, banca avind si o vasta experienta in grup privind finantarile in aceasta valuta, iar BRD are deja o oferta limitata pentru persoane fizice.

Elvetianul la putere

De cind se stie, francul elvetian a fost moneda de refugiu pe plan international, asocierea ei cu siguranta bancilor din aceeasi tara si cu masivele rezerve de aur explicind in buna masura puterea monedei. Pe piata internationala, dobinda la francul elvetian este mai mica decit la euro sau la dolar. Din 2002, dobinzile interbancare in franci elvetieni se gasesc la niveluri extrem de scazute (intre 0,5-1,5%). Datorita inflatiei reduse, banca centrala a Elvetiei a diminuat foarte mult dobinzile, astfel ca bancile au putut sa acorde imprumuturi in aceasta moneda la costuri mici.

Doua argumente forte

Comparativ cu imprumutul in valuta traditionala, evident e vorba de euro, creditarea in franci elvetieni are deocamdata de partea sa cel putin doua argumente forte. Primul este legat de dobinda, efectul costului scazut al sursei de finantare pentru bancile comerciale regasindu-se corespunzator in nivelul practicat pe piata romaneasca. In acest moment, promotiile pentru credit in franci elvetieni poarta dobinzi care coboara sub nivelul de 5% pe an si, in plus, promisiunea mentinerii procentului in cauza fix pentru primul an. Dobinda la euro este net superioara. S-au facut multe calcule comparative intre sumele de rambursat la imprumuturile in euro, respectiv franci elvetieni si, in conditiile de azi, elvetienii ies cistigatori. Cel putin pe termen scurt.

Al doilea argument, poate chiar mai important decit costul in alegerea creditului in franci elvetieni de catre romani, este posibilitatea de a imprumuta o suma mai mare in conditiile restrictionarilor impuse de Banca Nationala a Romaniei. Cu alte cuvinte, bancile care acorda credite in moneda elvetiana pot atrage mai multi clienti, inclusiv din rindul celor carora venitul nu le permite obtinerea sumei necesare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.