Cifra de afaceri a primelor 25 de companii private din Romania reprezinta aproape un sfert din PIB

Anul trecut, cifra de afaceri cumulata a primelor o suta de companii private din Romania s-a situat la 31,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna aproape 40% din PIB. Companiile mari din Romania, cu peste 500 de salariati, au urmat trendul ascendent de anul trecut si au fost profitabile, pentru prima data in ultimii 15 ani.

Potrivit unei analize realizate de revista Business Magazin, primele 25 de companii private din Romania au insumat, anul trecut, aproape un sfert din PIB, cifra de afaceri cumulata a acestora ridicandu-se la 20 de miliarde de euro. Analistii au apreciat ca 2005 a pastrat ponderea la nivelul celei inregistrate si in 2004, cand cifra de afaceri totala a primelor 25 de companii a fost de aproape 15 miliarde de euro, transmite Mediafax.

Pornind de la rata de crestere a PIB care a fost extrem de mica in 2005 (4,1%, fata de 8,4% in 2004 si o medie de 5,7% pentru perioada 2001-2005), editia din acest an a topului BM a analizat un numar mai mare de companii pentru o estimare mai clara a fortei sectorului privat in economie.

Cifra de afaceri de peste 1 miliard de euro

"Prin urmare, avem de-a face cu doua fenomene la nivelul anul 2005, vizibile in functie de numarul de companii pe care le-am ierarhizat in functie de cifrele de afaceri devenite saptamana trecuta publice pe site-ul Ministerului de Finante. In privinta primelor 25 de companii, pe de o parte, e vizibil ca forta lor economica a crescut, atata vreme cat la o crestere a PIB mult inferioara, si-au pastrat, luate impreuna, ponderea de un sfert din avutia nationala", se arata in materialul BM.

Fata de topul de anul trecut, cei doi colosi, Petrom si Mittal Steel, si-au pastrat primele doua locuri, in aceeasi ordine, iar in Top 10 sunt putine schimbari: Rompetrol Rafinare (Petromidia) a urcat de pe locul al patrulea pe al treilea, in locul Electrica, Automobile Dacia a sarit de pe locul al noualea pe al cincilea, iar Romtelecom a scazut de la locul al saselea la locul al saptelea. LukOil a intrat intre primele 10, de unde a iesit Rafo.

Numarul marilor companii romanesti care au incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de peste un miliard de euro a crescut la cinci. Pe langa SNP Petrom, Mittal Steel, Rompetrol Rafinare (Petromidia) si Metro, anul acesta pragul a fost depasit si de Automobile Dacia.

Schimbari minime in Top 10

Ca si in 2004, cand a raportat o cifra de afaceri de 2,14 miliarde de euro, anul trecut ocupantul primei pozitii in topul companiilor romanesti a fost SNP Petrom. Cea de-a doua pozitie a revenit companiei Mittal Steel Galati (SIDEX), ocupantul de anul trecut al aceleiasi pozitii, cu o cifra de afaceri de 1,69 miliarde de euro. Locul trei al ierarhiei companiilor romanesti a revenit Petromidia, in urcare cu o pozitie, in locul Electrica Bucuresti, eliminata din topul de anul acesta al primelor 10 companii.

Daca anii 2003 si 2004 au gasit compania Metro Cash&Carry Romania ocupand pozitia a cincea, anul trecut, aceasta a reusit sa urce o pozitie in clasament, situandu-se imediat sub ocupanta ultimului loc al podiumului.

De o crestere convingatoare a beneficiat compania Automobile Dacia, care a facut un salt semnificativ, de la penultima pozitie a Top 10 la pozitia a cincea in clasamentul actual.

Avantul companiei a fost unul remarcabil si anul trecut, cand cu o cifra de afaceri de 592,64 milioane de euro a avansat cu sase pozitii in raport cu anul 2003.

Fata de anii precedenti, cand locul sase era detinut de Romtelecom, anul acesta i-a revenit companiei Petrotel Lukoil, operatorul de telefonie pierzand o pozitie. Operatorul de telefonie mobila Orange Romania si-a mentinut pozitia a opta obtinuta anul trecut cu o cifra de afaceri de 607,26 milioane de euro. Daca anul trecut cel de-al doilea operator de telefonie mobila prezent in Top 10, Mobifon, ocupa pozitia a zecea, anul acesta, operatorul ocupant al ultimului loc al primelor zece companii este Vodafone. Pe pozitia a noua se situeaza compania LukOil Romania SRL.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.