Pentru prima data in ultimii sapte ani, liderii celor cinci confederatii sindicale reprezentative la nivel national au batut palma pentru organizarea unor actiuni de protest comune in toata tara. Motivul: Codul Muncii. Propunerile pe care Ministerul Muncii le-a facut publice in urma cu o saptamana pentru modificarea acestei legi au provocat un adevarat soc asupra lumii sindicale, intrata, in ultima perioada, intr-o profunda amortire.
Daca ar fi adoptat in forma avansata de Guvern, noul Cod al Muncii ar schimba fundamental relatiile de munca dintre patron si salariat, diminuand in mod decisiv drepturile angajatului si rolul jucat de sindicate.

Liderii "Cartel Alfa", ai Blo-cului National Sindical (BNS), ai CNSLR-Fratia, ai Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania si ai Confederatiei "Meridian" afirma ca actualul Cod al Muncii, adoptat in urma cu doi ani, nu ar trebui schimbat, in conditiile in care acesta a dus la o "imbunatatire a relatiilor de munca din Romania". Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, sustine chiar ca, din 2003, de cand se aplica, Romania a ajuns pe locul 15 din 65 de tari europene - si pe locul trei din Europa Centrala si de Est - din punct de vedere al locurilor pentru investitorii straini. "In aceste conditii, modificarea Codului Muncii este aberanta", a declarat presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Iuliu Hossu.

Principalele nemultumiri

Sindicatele resping propunerea de a incheia contracte de munca pe o perioada determinata. "Capacitatea unui lucrator cu un contract de munca determinat va fi blocata. Spre exemplu, nici o banca nu isi va permite sa-i acorde un imprumut, fiindca nu va avea certitudinea ca isi va primi banii", a precizat Hossu. In al doilea rand, sindicatele nu sunt de acord cu posibilitatea ca angajatorul sa oblige salariatul sa lucreze ore suplimentare. "Angajatorul poate sa dispuna de salariat ca de un iobag", a mai spus presedintele "Cartelului", care considera drept "inacceptabil" programul de 48 de ore de lucru pe saptamana.

Sindicatele au reclamat si "atitudinea duplicitara" a Guvernului si a patronatelor din Romania fata de cerintele presupuse de integrarea europeana. "Modificarile propuse Codului Muncii - atat de Guvern, la presiunea Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale, cat si de patronate - vin in totala contradictie cu scopul declarat al acestora, sustinerea aderarii Romaniei la UE", apreciaza liderii celor cinci confederatii intr-un punct de vedere comun in privinta modificarii Codului Muncii.

Programul de actiuni

Cei cinci lideri sindicali au anuntat ca organizatiile pe care le conduc vor declansa actiuni de protest chiar incepand de saptamana viitoare.
Astfel, intre 21 februarie si 4 martie, sindicalistii vor picheta prefecturile din toata tara, iar intre 7 si 18 martie vor organiza mitinguri in cascada in toate resedintele de judet. Confederatiile au anuntat si participarea la "euromitingul" organizat la Bruxelles, la 19 martie, de Confederatia Europeana a Sindicatelor, unde protestatarii "vor aduce la cunostinta Europei ce se intampla in Romania". Daca Guvernul nu le va lua in seama revendicarile, centralele vor aduce la Bucuresti zeci de mii de sindicalisti pentru un miting de amploare, a carui data nu a fost inca stabilita. In ultima instanta, cele cinci confederatii vor declansa greva generala in toate ramurile economice.

Executivul vrea sa negocieze

Amenintarea sindicatelor cu greva generala sau cu actiuni de protest este fie prematura, fie un factor de presiune in procesul de negociere, in conditiile in care discutiile asupra Codului Muncii continua, se arata intr-o declaratie a purtatorului de cuvant al Guvernului, remisa presei.
Purtatorul de cuvant al Guvernului precizeaza insa ca premierul Calin Popescu-Tariceanu isi declara deplina disponibilitate pentru a discuta cu reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale pe tema Codului Muncii.

Premierul se va intalni vineri cu reprezentantii centralelor sindicale, pentru a discuta inclusiv proiectul de modificare a Codului Muncii, discutia fiind programata inainte ca liderii sindicali sa faca declaratiile mentionate.
"Amendarea Codului Muncii, in sensul adaptarii la normele europene, este o necesitate pentru dezvoltarea economiei romanesti. Actualul Cod al Muncii a fost criticat pentru numeroasele deficiente pe care le contine", afirma purtatorul de cuvant al Executivului, exemplificand afirmatia prin faptul ca, in primul an de aplicare, numarul cazurilor de conflicte de munca a crescut cu 32 de procente.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.