Cererea pentru imobile vechi, cu personalitatea caracteristica vremii in care au fost ridicate, este tot mai mare pe piata imobiliara, in contextul in care oferta pe acest segment este in scadere, sustin specialistii de pe piata imobiliara

Interesul pietei pentru cladirile ridicate in perioada interbelica, avand elementele de unicitate specifice vremii, devin tot mai interesante pentru piata imobiliara din Romania, cu atat mai mult cu cat, in curand, cele care au fost retrocedate fostilor proprietari vor putea fi vandute, potrivit legii caselor nationalizate, sustine directorul departamentului rezidential al companiei imobiliare DTZ Echinox, Mihaela Pana.

Vilele construite in perioada interbelica sunt cautate cu precadere de companii, ca potentiale sedii pentru agentiile de publicitate, cabinetele de avocatura sau de consultanta, dar si de catre cumparatorii cu venituri mari care stiu sa aprecieze valoare unui astfel de imobil, a declarat pentru NewsIn arhitectul Teodor Frolu, membru fondator al Asociatiei Investitorilor in Centrul Istoric Bucuresti (AICI).

"Reabilitarea poate ridica costuri de circa 1.500 de euro pe metru patrat, in conditiile in care astfel de imobile au suprafaete utile intre 500 si 2.000 de metri patrati". De altfel, ridicarea de la zero a unui astfel de imobil este mai ieftina cu pana la 30 la suta fata de investitiile necesare achizitionarii si renovarii, a mai spus Frolu.

In momentul de fata, oferta pe acest segment este extrem de limitata. "Cererea depaseste cu mult oferta. in zona ultracentrala si de nord astfel de oferte se situeaza intre un milion si jumatate si cinci milioane de euro, in functie de locatie, suprafata construita, teren sau situatia juridica a imobilului", a explicat Pana.

Una din ofertele din piata, din portofoliul companiei imobiliare Esop, are un pret de inceput de 4,25 milioane de euro. Cladirea este potrivita pentru locuit sau ca resedinta de ambasada, are demsol, parter si mansarda si beneficiaza de o curte de peste 800 de metri patrati.

Unele din cladirile ridicate intre cele doua razboaie mondiale au fost degradate de timp sau de modernizarile facute in dezavantajul imobilului. "Exista cladirile care au trecut prin numeroase procese de modernizare, care nu au fost in beneficiul stilului imprimat de arhitectura cladirii si exista categoria celor intr-o stare foarte avansata de degradare, care sunt interesante pentru terenul pe care sunt asezate.Cele mai puternic afectate sunt cele cu statut incert - cele al caror statut juridic este deja clarificat au fost sau sunt in renovare", a mai spus Frolu.

Pe de alta parte, un imobil cu o situatie juridica inca nerezolvat costa mai putin, ceea ce ii determina pe unii investitori sa-si asume riscurile asociate situatiei. Potrivit Legii caselor nationalizate nr. 112 din 1995, fostii proprietari ai imobilelor cu destinata de locuinta, trecute in proprietatea statului sau a altor persoane juridice dupa 6 martie 1945, care se aflau in posesia statului sau a altor persoane juridice la data de 22 decembrie 1989, beneficiaza de restituirea in natura, prin redobandirea dreptului de proprietate asupra imobilelor in care locuiesc in calitate de chiriasi sau a celor care sunt libere. De aceste prevederi beneficiaza si mostenitorii fostilor proprietari. Locuintele dobandite in acest fel nu pot fi instrainate decat dupa zece ani de la data achizitionarii.

DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala a companiei internationale imobiliare DTZ. Esop Consulting este o companie imobiliara romaneasca infiintata in 2002.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.