Desi exista nevoia de finantare, romanii ocolesc inca aceasta forma de creditare

In ciuda unui procent de numai 2% din totalul pietei locale de leasing, segmentul imobiliar a intrat pe o panta ascendenta. Marii jucatori preconizeaza o crestere per total a pietei de real-estate cu 10-15 procente fata de anul trecut, cifra incurajatoare pentru investitorii in proiecte imobiliare de anvergura.

Piata imobiliara, aflata in plina dezvoltare, a atras atentia societatilor de leasing si catre finantarea achizitionarii de locuinte, spatii de birouri, spatii comerciale sau terenuri. In general, aceste societati ofera finantare mai rapid si in conditii mai putin restrictive decat bancile.

"Cu siguranta ca leasingul imobiliar va cunoaste in urmatorii ani o dezvoltare importanta, ca alternativa de finantare la creditul bancar. Piata romaneasca are nevoie de finantari si estimam o crestere pentru 2007 de aproximativ 10%", ne-a spus Octav Dumitrescu, marketing manager VB Leasing Romania.

Persoanele juridice, principalele vizate

Cu toate ca este accesibil si persoanelor fizice, deocamdata societatile de leasing se orienteaza pe finantarile spatiilor si ansamblurilor comerciale si se adreseaza preponderent persoanelor juridice. Odata cu maturizarea acestei piete, ofertele pentru persoane fizice isi vor gasi si ele locul in propunerile de finantare, ne-a asigurat Dumitrescu.

La ora actuala, leasingul este mai avantajos pentru persoanele juridice deoarece exista o serie de deductibilitati (ratele de leasing), de care nu beneficiaza persoanele fizice. In cazul leasingului financiar, bunul se afla, pe toata perioada contractului de leasing, in proprietatea finantatorului, neinfluentand astfel documentele contabile, iar utilizatorul isi poate deduce cheltuielile aproape in totalitate.

Piete structurate la vecinele de tranzitie

In primul semestru al anului, leasingul imobiliar a reprezentat 0.98% din totalul pietei ASLR. Societatile de leasing membre ALB au estimat o piata de 6%.
Din valoarea totala a bunurilor finantate de membrii Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), leasingul imobiliar s-a situat la o valoare de 6.07 mil. de euro.

Daca urmarim aceasta componenta a pietei de leasing in alte state, observam ca ponderea acesteia este una importanta, ceea ce ne face sa credem ca si in Romania ea se va dezvolta in viitor, ne-a declarat Adrian P. Dodita, secretar general ASLR.
Pietele din Polonia, Ungaria si Cehia par a fi ceva mai structurate comparativ cu Romania, ceea ce este cat se poate de firesc, avand in vedere ca aceste tari fac deja parte din Uniunea Europeana. Intre Bulgaria si Romania nu par a fi mari diferente pe acesta piata, iar cele prezente nu sunt semnificative, a adaugat reprezentantul ASLR.

Dobanda mai ridicata, avantaje pe masura

"Dobanda la leasing va fi intotdeauna cu 1-2% mai ridicata fata de cea bancara, dar leasingul este avantajos datorita flexibilitatii societatii de leasing." Banca, in general, este o institutie mai rigida, care isi asuma un risc bine calculat, precizeaza Dodita, subliniind faptul ca riscul asumat este impartit cu beneficiarul leasingului.

In general, societatile de leasing ofera finantare in conditii mai putin restrictive si mai rapid decat bancile. Un plus il reprezinta flexibilitatea in sprijinirea clientului, aflat partial sau temporar in imposibilitate de plata.

Desi procentele sunt mici, dezvoltarea pietei imobiliare a sporit concurenta in randul grupurilor financiare. VB Leasing a incheiat o alianta strategica cu Immoconsult Romania, in vederea dezvoltarii finantarilor prin leasing pe piata imobiliara.
Pentru astfel de finantari, Imoconsult a anuntat un plan de investitii de 30-40 de milioane.

Intrarea in UE sporeste concurenta

Boom-ul capatat de dezvoltarea ansamblurilor comerciale sau logistice va determina in anii urmatori o crestere importanta a finantarilor in sistem leasing. Fapt ce va spori implicit concurenta dintre societatile de leasing din Uniunea Europeana cu acces liber pe piata romaneasca. Aceste firme dispun de capital mare, surse de finantare mai ieftine si conditii mult mai avantajoase fata de societatile romanesti.
Integrarea Romaniei in UE va presupune conectarea pietei romanesti la piata unica europeana. Drept urmare, se va renunta la o serie de masuri protectioniste si se va trece la crearea conditiilor liberei circulatii a serviciilor, bunurilor, capitalurilor si oamenilor. Cu siguranta, un numar mai mare de societati de leasing isi vor face loc pe piata romaneasca, ceea ce va conduce la un mediu concurential. Aceste tendinte generale se vor aplica si leasingului imobiliar, precizeaza Adrian P. Dodita.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.