Comisia Europeana a avertizat Romania asupra riscului de perturbare a functionarii pietei unice in cazul in care la momentul aderarii tara noastra va detine in stoc cantitati de produse agroalimentare care exced media stocurilor de report in perioada 2003 - 2005, informeaza Rompres care citeaza Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Pe fondul diferentelor existente intre regimul national de politica comerciala si cel comunitar, prin care se acorda restitutii la export si se asigura o protectie vamala mai ridicata la import, se poate manifesta tendinta ca unii operatori economici sa constituie in scop speculativ, in perioada premergatoare aderarii, stocuri de produse agroalimentare. Avand in vedere ca cea mai mare parte a produselor agroalimentare fac obiectul organizarilor comune de piata, lista produselor considerate sensibile este cuprinzatoare, o atentie deosebita fiind acordata sectorului zahar, carne si lactate.

Pentru a determina eventualele cantitati excedentare, care nu pot fi sustinute prin cresterea activitatii economice sau dezvoltarea de investitii se va proceda la compararea nivelului stocurilor la finele anului 2006 cu nivelul mediu al stocurilor de report in perioada 2003 - 2005, indiferent de originea produsului: productie interna, import din UE si din tari terte. Declaratiile de stoc, verificarile si controalele vor viza toate categoriile de operatori economici detinatori de stocuri, inclusiv cei infiintati in cursul anului 2006.

Obligatia eliminarii oricarui stoc de produse agroalimentare care depaseste cantitatea care ar putea fi considerata ca reprezentand un stoc normal de report este prevazuta in Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, reglementari specifice tranzitorii pentru cele doua tari urmand sa fie emise in scurt timp de catre Comisia Europeana, odata cu lista produselor considerate sensibile.

MAPDR impreuna cu institutiile implicate vor elabora cadrul legislativ necesar pentru inventarierea si controlul stocurilor si metodologia de aplicare de sanctiuni in situatia constatarii de stocuri excedentare.

De asemenea, MAPDR atrage atentia societatilor cu activitati de productie si comert cu bunuri agroalimentare sa nu acumuleze stocuri care sa depaseasca media anilor precedenti. Sumele datorate bugetului de stat de catre producatorii si comerciantii carora le-au fost constatate cantitati excedentare de produse agroalimentare si zaharuri, pe care nu le-au eliminat pe cheltuiala proprie, vor fi determinate pe baza aplicarii taxelor vamale de import prevazute de Tarifului Vamal al Uniunii Europene, aplicabil de la 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.