Cei doi candidati ramasi in cursa pentru preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni se bat in cote de piata si planuri de viitor. La capitolul profituri, National Bank of Greece e lider autoritar, inregistrand plusuri consistente, pe cand OTP Bank are pierdere pe sectorul romanesc. in schimb, maghiarii sunt hotarati sa creasca pe segmentul de retail, indiferent de rezultatul final al cursei pentru cea mai veche institutie de credit din Romania

OTP Bank Romania a atins in luna iunie o cota de piata de 1,15% din segmentul de retail, cel mai important avans fiind consemnat de creditele ipotecare, cu o pondere de 1,75% din totalul sectorului bancar romanesc, a informat institutia de credit.

Banca are in vedere extinderea retelei teritoriale de unitati pana la 71 de locatii. in prezent, OTP Bank Romania are 51 de unitati, se arata intr-un comunicat al institutiei de credit. Totodata, pentru 2007, OTP Bank Romania are programata deschiderea a 30 de locatii.

"Dupa studierea tendintelor si a evolutiei probabile a segmentului bancar, acum suntem pregatiti sa operam miscari vizibile, menite sa ne ajute sa ne atingem obiectivul pe termen mediu, acela de a detine o cota de piata de 4-5% din sectorul bancar romanesc", a declarat in comunicat Frigyes Harshegyi, directorul general al bancii.

Retailul, de viitor

Divizia de retail a fost construita dupa achizitia RoBank. Segmentul de retail a fost activat in octombrie 2005, prin lansarea mai multor produse, precum creditul pentru nevoi personale, creditul pentru nevoi personale cu garantie imobiliara, creditul ipotecar si serviciul OTPdirekt (call center si internet banking), lansat la inceputul lunii aprilie 2006.

De asemenea, in luna februarie, OTP Bank Romania a lansat primele carduri. in prezent, banca are 15.000 de clienti pe acest segment.

OTP Bank Romania este fosta RoBank, preluata de banca ungara OTP in aprilie 2004 pentru 47,5 milioane de dolari. Denumirea bancii a fost schimbata in februarie 2005.

La finele primului semestru, OTP Bank Romania avea active in valoare de 408 milioane de euro, in crestere cu 65,8% fata de decembrie 2005. in al doilea trimestru al anului, banca a inregistrat pierderi de 4,01 milioane de euro, cu 86% peste nivelul aferent in intervalul ianuarie-martie.

NBG dubleaza profitul

National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar al Bancii Romanesti si unul dintre candidatii la privatizarea CEC, a inregistrat in primele sase luni un profit net de 380,7 milioane de euro, cu 91,4% peste nivelul aferent perioadei similare din 2005, a informat institutia de credit. Activele bancii au urcat cu 5,2%, comparativ cu decembrie 2005, la 56 miliarde de euro.

La nivelul grupului, profitul net a crescut cu 70,5%, la 546,2 milioane de euro, iar activele totale s-au plasat la 61,2 miliarde de euro, fata de 60,4 miliarde de euro in decembrie 2005.

La 30 iunie, portofoliul de credite al grupului elen era de 32,8 miliarde de euro, cu 7,2% peste nivelul anuntat la finele anului trecut, in timp ce depozitele totale au avut un avans mai moderat, de 5,4%, la 45 miliarde de euro.

In Romania, grupul NBG controleaza, in afara de Banca Romaneasca, si Eurial Leasing, Alpha Insurance Romania si ETEBA Romania, companie de consultanta si brokeraj. NBG a mai fost interesata si de Banca Comerciala Romana, insa nu a fost selectata pe lista scurta a candidatilor.

Alaturi de OTP Bank, NBG s-a calificat in etapa finala pentru preluarea a 69,9% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni.

Bancile ar fi trebuit sa depuna ofertele imbunatatite pentru CEC pana la 31 august, insa termenul a fost prelungit pana la jumatatea lunii septembrie, intrucat potentialii investitori au solicitat un audit limitat al rezultatelor financiare ale bancii la sase luni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.