Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost modificat conform cerintelor companiilor de asigurari

In jurul proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor s-a creat un intreg scandal. Protagonisti: Ministerul Administratiei si Internelor si companiile de asigurari. Ba mai mult, controversa a atras chiar atentia Bancii Mondiale, care a intervenit in sprijinul asiguratorilor. Marul discordiei a fost forma de aplicare a obligativitatii. Astfel, proiectul initial prevedea infiintarea unui organism (CRID) care sa fie capitalizat in proportie de 80% de companiile de asigurari. In acest fel, asiguratorii erau, practic, cei care ne plateau, cel putin intr-o faza initiala, asigurarea impotriva calamitatilor. Dupa discutii cu reprezentantii companiilor de profil, autoritatile au modificat proiectul inlocuind CRID cu un pool de asigurare impotriva dezastrelor organizat ca societate pe actiuni.

Asiguratorii au avut castig de cauza

Initial, proiectul de lege prevedea infiintarea unei Companii de Reasigurare Impotriva Dezastrelor (CRID), care sa fie capitalizata de societatile de asigurare autorizate sa vanda polite de asigurare facultativa a locuintelor, in proportie de 70%, precum si de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), prin intermediul rezultatelor plasamentelor disponibilitatilor financiare ale Fondului de Garantare, aflat in administratia acesteia, in proportie de 30%. "Societatile de asigurari sustin, in principiu, ideea obligativizarii asigurarii locuintelor impotriva dezastrelor naturale, dar, sub forma prezentata de guvern, acest proiect de lege este inaplicabil si inacceptabil de catre industria asigurarilor", considera atunci Cristian Constantinescu, director general al Allianz-Tiriac si presedinte al organismului reprezentativ al asiguratorilor (UNSAR).

Dupa consultari cu asiguratorii, autoritatile au modificat proiectul initiind infiintarea PAID. Pentru asigurarea obligatorie a locuintelor va fi infiintat, pana la data de 30 septembrie 2006, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), ca societate pe actiuni, prin afilierea firmelor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte, prevede noul proiect dat publicitatii de MAI. Proprietarii locuintelor vor putea incheia contracte de asigurare numai cu firmele de asigurari autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care fac parte din PAID si care sunt acreditate sa incheie astfel de contracte.

Asteptari neconfirmate

Proiectul pentru crearea CRID a fost lansat in urma cu aproximativ doua luni la initiativa ministrului Vasile Blaga.

Proiectul sustinea ca plata primei de asigurare va fi acoperita dintr-un imprumut extern contractat de Ministerul Finantelor, si va deveni aplicabil incepand cu 2007. Ministrul Blaga declara atunci ca "Societatile de asigurare sunt interesate. Ele vor merge peste tot in tara si vor oferi pachete de servicii. Multe persoane vor opta si pentru asigurari mai complexe".

Replica i-a fost data de directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, care se declara sceptic in privinta termenului avansat, considerand ca proiectul de act normativ in forma veche era inaplicabil, iar eventualele modificari necesita timp. Pe aceeasi linie se inscrie si declaratia Gratielei Iordache, vicepresedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, care a observat reticenta membrilor UNSAR, sustinand ca proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar trebui dezbatut in Parlament.

Intre 10 si 20 de euro pe an

Populatia si persoanele juridice vor plati de la 1 ianuarie 2007 prime intre 10 si 20 de euro pe an pentru asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor, potrivit unui proiect de lege initiat de MAI. Valoarea asigurata va fi de 10.000 sau 20.000 de euro, stabilita in functie de tipul locuintei.

Persoanele fizice care beneficiaza de ajutor social vor fi scutite de la plata primei anuale de asigurare, aceasta fiind suportata din bugetele autoritatilor locale, se arata in proiectul de lege initiat de Ministerul Administratiei si Internelor. Valoarea asigurarii obligatorii este echivalentul in lei al sumei de 20.000 euro pentru locuintele cu structura din beton armat ori metal, sau cu pereti exteriori din caramida arsa, si a sumei de 10.000 euro pentru constructiile cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.

Obligatorie si pentru cei deja asigurati

Pentru persoanele care au deja incheiate contracte de asigurare a locuintei cu respectarea riscurilor minime si la valoarea minima anuala a primei de 10 euro, respectiv 20 de euro, proiectul de lege prevede obligativitatea acestora de a incheia un nou contract cu o firma autorizata, in termen de 5 zile de la expirarea valabilitatii contractului existent.

In cazul in care proprietarii locuintelor doresc sa incheie contracte de asigurare la o valoare mai mare decat cea minima, iar riscurile sa fie mult mai variate decat cele minime, atunci termenii, conditiile si clauzele cuprinse in contractul de asigurare a locuintelor vor fi stabiliti de comun acord intre proprietar si firma de asigurari.

Pentru locuintele aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, obligatia incheierii contractelor de asigurare revine persoanelor sau autoritatilor desemnate sa le administreze. Sunt exceptate de la obligativitatea incheierii contractelor de asigurare locuintele de interventie si cele de necesitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.