Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu va aproba proiectul Codului Bursier in forma promovata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si urmeaza a impune sanctiuni in cazul in care aceasta isi mentine refuzul de a duce la indeplinire prevederile legale

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat ca nu a aprobat textul Codului Bursei deoarece, din punctul de vedere al autoritatii pietei de capital, acesta nu este in deplina concordanta cu legislatia in domeniu, fapt cauzat de "refuzul constant al BVB de a prelua in reglementarile sale observatiile comunicate de CNVM".

Referindu-se la unele opinii exprimate in spatiul public, de catre persoane care reprezinta Bursa de Valori Bucuresti (BVB), referitoare la rolul pe care operatorul de piata trebuie sa il joace in activitatea de supraveghere a pietelor reglementate, CNVM sustine ca nu s-a derobat de la responsabilitatile care ii revin conform legii, dar nici nu va accepta ca alte institutii ale pietei, cu atat mai putin una atat de importanta precum Bursa de Valori Bucuresti, in calitatea sa de operator de piata, sa se sustraga acestora.

Inadvertente fata de legislatia din domeniu

In conformitate cu art. 281 alin. (1) din Legea 297/2004, toate entitatile pietei de capital, inclusiv BVB, aveau obligatia sa se incadreze in prevederile legii cel tarziu pana la sfarsitul lunii ianuarie 2006. Aceleasi solicitari au fost adresate si operatorului de piata S.C. Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri S.A. Sibiu, care a operat modificarile cerute de CNVM in temeiul legii, reglementarile BMFMS fiind aprobate, inca din 30 ianuarie 2006. BVB a depus la CNVM cererea de autorizare a operatorului de piata si a pietei reglementate in data de 17 noiembrie 2005, insotita de documentele prevazute de reglementarile in vigoare.

"Cu ocazia analizarii acestora, directiile de specialitate din CNVM au constatat numeroase inadvertente si lipsa unor precizari explicite cu privire la aplicarea unor articole, nu numai in continutul Actului constitutiv, al Regulamentului de organizare si functionare, ci si in proiectul Codului Bursei", se mentioneaza in comunicatul CNVM. Principala solicitare a Comisiei este legata de obligativitatea inserarii in textul Codului a prevederilor ce tin de prevenirea si detectarea practicilor de manipulare a pietei.

Intrucat observatiile formulate nu au fost operate in totalitate de BVB pana la expirarea termenului mai sus mentionat, in sedinta CNVM din 30 ianuarie 2006 s-a hotarat autorizarea operatorului de piata S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A. si a pietei reglementate administrata de acesta, sub conditia ca BVB sa transmita in termen de 45 de zile modificarea reglementarilor pietei, in conformitate cu prevederile Legii 297/2004 si ale Regulamentului CNVM nr. 14/2004.

Marul discordiei: Prevenirea si detectarea practicilor de manipulare a pietei

La 21 februarie 2006, BVB a solicitat CNVM prelungirea termenului de 45 de zile, invocand necesitatea revederii intregului set de reglementari aferent operatorului de piata si operatorului de sistem, in concordanta cu programul de dezvoltare stabilit de noul Consiliu al BVB, ales de AGA in 4 februarie 2006. Urmare acestei solicitari, CNVM a prelungit termenul de prezentare a Codului BVB pana in data de 15 mai 2006. Bursa de Valori Bucuresti a transmis proiectul Codului Bursei in 8 mai 2006, continand o parte din modificarile solicitate de CNVM, fara a introduce insa prevederi concrete in sensul prevenirii si detectarii practicilor de manipulare a pietei.

Ulterior, in perioada mai-iulie a fost purtata o corespondenta complexa intre directiile de specialitate din CNVM si executivul BVB, fiind organizate si intalniri la sediul autoritatii pietei, pentru a se discuta punctual prevederile proiectului de Cod al Bursei si observatiile formulate de executivul CNVM. In sedinta de Comisie din 17 iulie, avand pe ordinea de zi propunerea de aprobare de catre CNVM a Codului BVB, au fost invitati reprezentantii conducerii Bursei, CNVM reiterandu-si solicitarea ca Bursa sa completeze proiectul Codului cu prevederi privind prevenirea si detectarea manipularii pietei, similare dispozitiilor cuprinse in vechile reglementari al Bursei. "Ignorand faptul ca autoritatea are posibilitatea, in conformitate cu prevederile Legii pietei de capital, sa solicite si sa impuna operatorilor de piata si/sau de sistem modificarea reglementarilor proprii, BVB nu a dat curs solicitarii CNVM", se precizeaza in comunicat.

"In conditiile in care BVB refuza cuprinderea in reglementarile proprii a unor prevederi de natura a facilita identificarea cazurilor de manipulare de piata, este greu de crezut ca va putea fi pusa in practica obligatia legala - nu optiunea, asa cum reiese din actualul proiect al Codului Bursei - ca BVB sa furnizeze institutiilor abilitate informatii cu privire la asemenea cazuri", sustine CNVM.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.