Grupul belgian KBC isi mentine planurile de intrare pe piata romaneasca, aceasta operatiune facand parte din programul de consolidare a retelei in regiunea central si est-europeana

Sistemul bancar continua sa se situeze in topul celor mai dinamice domenii economice din Romania. Caracterizata in continuare de un grad de bancarizare destul de redus, piata bancara romaneasca se prezinta eventualilor cumparatori cu un potential ridicat. Un studiu realizat de Erste Bank evidentiaza faptul ca, mai presus de potentialul imens de dezvoltare, Romania beneficiaza de un atu in comparatie cu tari precum Rusia sau Ucraina: un raport excelent intre gradul de risc si potentialul de piata.

Sistemul bancar continua sa se situeze in topul celor mai dinamice domenii economice din Romania. Daca, pentru BNR, cresterea accentuata a creditarii este un motiv de ingrijorare, pentru grupurile bancare straine aceasta dinamica este un punct de interes. Caracterizata in continuare de un grad de bancarizare destul de redus, piata bancara romaneasca se prezinta eventualilor cumparatori cu un potential ridicat. Dupa o relativa perioada de acalmie ce a urmat privatizarii BCR, frontul achizitiilor bancare din Romania a inceput iar sa fiarba. "Cei care au venit alaturi de Erste inca nu au plecat", declara Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman.

Recent, chiar si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, recunostea in cadrul unui forum bancar organizat la Atena ca industria bancara romaneasca va fi caracterizata de achizitii si fuziuni. Dupa ce Mindbank, Romexterra si Eurombank au fost achizitionate de grupuri straine, belgienii de la KBC includ in programul strategic o eventuala intrare pe piata romaneasca. In urma cu doar cateva saptamani, Investkredit, parte a grupului Volksbank, si-a anuntat intrarea pe piata romaneasca negociind finantari imobiliare de 120 milioane euro. Piata bancara romaneasca este in fierbere.

KBC are ganduri mari

Grupul belgian KBC isi mentine planurile de intrare pe piata romaneasca, aceasta operatiune facand parte din programul de consolidare a retelei in regiunea central si est-europeana, potrivit celei mai recente editii a programului strategic al institutiei de credit. Intrarea in Romania ar putea fi efectuata prin achizitionarea unei banci deja prezente in piata, se arata in raportul financiar al KBC. Extinderea prezentei in regiune va implica o posibila majorare de capital in intervalul 2006-2007, potrivit raportului financiar. In prima jumatate a anului, KBC a raportat un profit net de 1,71 miliarde euro, in crestere cu 41,3% fata de perioada similara a anului trecut. Activele nete ale grupului se plasau la sfarsitul lunii iunie la 320,4 miliarde euro, fata de 325,8 miliarde euro in decembrie 2005.

Achizitia sau fuziunea, singurele solutii pentru bancile mici

"Bancile cu rating mai slab arata ca nu au forta financiara, iar in viitor aceste institutii fie vor fuziona, fie vor fi preluate", a declarat recent guvernatorul Isarescu. La sfarsitul anului 2005, nicio banca nu se califica in cea mai buna categorie de rating, dar cele mai multe banci, reprezentand 78,2% din totalul activelor, erau cotate cu rating 2. In clasificarea BNR, o pondere importanta, de 21,4% din active, se regaseste in bancile care au primit rating 3, in timp ce penultimul calificativ acopera doar 0,4% din sistem. Incepand cu 2002, nicio banca din Romania nu este incadrata in cea mai slaba categorie - rating 5. Primele cinci banci cumulau, la finele lunii martie, aproape 58% din activele bancare si 60,5% din totalul creditelor.

Austriecii investesc cel mai mult

Isarescu a aratat ca cele mai mari investitii au fost realizate de institutiile de credit din Austria, care detin peste 20% din capitalul sistemului bancar. Pe locul secund se plaseaza Grecia, cu 14,7%, urmata de Olanda, cu 7,9%, si Italia - 5,9%. Guvernatorul BNR crede ca sistemul bancar romanesc este complet armonizat cu practicile din Uniunea Europeana si pregatit pentru a opera eficient intr-un mediu concurential. El a aratat ca exista loc pentru noi investitii, avand in vedere ca reteaua de unitati bancare nu are o acoperire la nivel european. In Romania exista 164 de entitati bancare la un milion de locuitori, raport de 3,6 ori mai mic fata de media europeana. In privinta gradului de bancarizare, Romania ocupa unul dintre ultimele locuri din Europa.

Intrare in tromba

Nou-venita pe piata bancara romaneasca, Investkredit Bank a trecut deja la fapte. Membra grupului Volksbank negociaza acordarea de credite imobiliare in valoare totala de 120 milioane euro, transmite Mediafax. "Bugetul inital al reprezentantei din Romania pentru acest an a fost de 30-40 milioane de euro, dar suntem in diverse stadii de negociere pentru credite in valoare de trei ori mai mari decat acest buget. Piata imobiliara din Romania are un potential important", a declarat ieri Claudius Ferentz, sef al reprezentantei Investkredit in Romania.

De asemenea, Ferentz a precizat ca Investkredit va finanta dezvoltarea unei retele de hypermarketuri pe piata din provincie. Proiectele care ar putea fi finantate de Investkredit vizeaza atat achizitia de imobile, cat si dezvoltarea de proprietati noi pe toate segmentele. "Stocul de proprietati imobiliare, in special de spatii de birouri, logistica si de retail, este inca foarte redus in Romania, comparativ cu alte tari din Europa Centrala si de Est. Din acest motiv, chiar daca randamentele investitiilor sunt in scadere, vor fi investitori interesati care sa acopere acest decalaj dintre Romania si alte state din regiune", a afirmat Ferentz.

Erste vede Romania ca un punct de atractie

Gratie gradului de bancarizare inca scazut, tarile din Europa de Sud-Est sunt considerate pamant fertil pentru marile grupuri bancare. Cresterea economica si perspectiva aderarii la Uniunea Europeana sunt si ele motive pentru care bancile investesc sume considerabile in tari precum Romania sau Bulgaria. Un studiu realizat de Erste Bank evidentiaza faptul ca mai presus de potentialul imens de dezvoltare (caracteristic tuturor pietelor emergente), Romania beneficiaza de un atu in comparatie cu tari precum Rusia sau Ucraina: un raport excelent intre gradul de risc si potentialul de piata. "Tari precum Romania sau Bulgaria ofera o combinatie atractiva intre riscuri scazute si crestere accentuata", subliniaza documentul.

De trei ori Mindbank

Agricultural Bank of Greece a anuntat ca a finalizat achizitia a 55,83% din actiunile Mindbank, va mai prelua inca 0,76% din actiuni la inceputul acestei saptamani si a primit aprobarile bancilor centrale din Grecia si Romania pentru cumpararea bancii romanesti, a informat, ieri, banca. "De indata ce si-a asigurat controlul Mindbank, ATE Bank intentioneaza sa mareasca foarte rapid capitalul bancii romanesti, sa reorganizeze banca, sa introduca cele mai performante sisteme de dezvoltare a activitatilor si tehnologiilor (state-of-the art systems) si sa extinda rapid reteaua de 12 agentii, cu scopul de a tripla prezenta in piata romaneasca in urmatorii trei ani", se arata in comunicatul bancii.
Potrivit statisticilor bancii centrale, la finalul lunii iunie, Mindbank avea active de 284,6 milioane lei (79,7 milioane euro), care ii asigurau o portiune de 0,20% din piata romaneasca. Banca se plasa astfel pe locul 32 din cele 39 de banci romanesti, intr-o ierarhie a valorii activelor.

Activele Eurombank, in crestere

Eurom Bank, preluata recent de Bank Leumi Romania, avea la sfarsitul lunii iunie active in valoare de 160 milioane dolari, in crestere usoara fata de nivelul de 147,04 milioane de dolari raportat in decembrie 2005. Portofoliul de credite neguvernamentale a avansat de la 66,5 milioane dolari (206,17 milioane lei) la sfarsitul anului trecut, la 72 milioane dolari, se arata in raportul financiar al Bank Leumi Ie-Israel, actionarul majoritar al institutiei de credit din Romania. De asemenea, portofoliul de depozite a avansat la 136 milioane dolari. Bank Leumi Romania are o retea de 32 de unitati si 500 de angajati. Presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Zalman Segal, a declarat recent ca Bank Leumi Romania are in vedere atingerea unei cote de piata de circa 2% pana la finele anului 2009, fata de 0,35% la sfarsitul anului trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.