Senatorii au adoptat miercuri, un proiect de modificare a Legii companiilor, prin care hotararile adunarilor generale ale actionarilor unei companii vor putea fi validate prin prezenta a unui sfert din numarul actionarilor cu drept de vot, procedura care simplifica sistemul actual de organizare

Vechea legislatie prevedea ca, pentru validarea deliberarilor adunarii ordinare, este necesara prezenta actionarilor care sa reprezinte cel putin jumatate din capitalul social. Potrivit textului adoptat miercuri de catre senatori, propus de legislativ, pentru validarea deliberarilor adunarii generale ordinare este necesara prezenta actionarilor care sa detina cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot. Hotararile adunarii generale ordinare se iau cu majoritatea voturilor exprimate, iar actul constitutiv poate prevedea cerinte mai ridicate de cvorum si majoritate.

Desi in cadrul comisiilor se votase formula de o majoritate de jumatate plus unu pentru validarea deliberarilor, plenul Senatului a decis, la interventia senatorului social-democrat Viorel stefan, vicepresedintele comisiei buget finante, sa voteze propunerea guvernului.

"Este o masura buna, chiar daca aparent poate genera abuzuri, deoarece imbunatateste sistemul actual care era complicat. in special companiile cu actionariat disipat sau cu multi beneficiari ai programului de privatizare in masa, cum sunt Societatile de Investitii Financiare (SIF-uri), se intampla intotdeauna sa nu se poata tine adunarea generala a actionarilor in prima zi, cand era convocata. Nu se indeplineau cerintele legale de cvorum", a comentat pentru NewsIn, avocatul specializat in drept fiscal si comercial, Gabriel Biris.

Actionarii au posibilitatea sa faca in asa fel incat deciziile importante sa se ia fie cu majoritate de voturi, fie chiar in unanimitate, daca vor, a observat Gabriel Biris. "pentru anumite hotarari, considerate foarte importante pentru companie sau actionarii ei, se pot fixa, in statutul societatii, diverse procente ale votului care trebuie exprimat. Cerintele legii nu pot elimina conditii mai restrictive de luare a anumitor hotarari, care pot fi impuse in statutul companiei", a adagat Biris.

Forma propusa de guvern implica usurarea procesului validarii, pentru acele societati comerciale cu un numar ridicat de actionari, precum SIF-urile.

Proiectul de lege se numara printre cele cerute de oficialii europeni, in vederea adoptarii raportului de tara din toamna. Unul dintre obiectivele actului normativ este de a alinia legislatia romaneasca cu cerintele impuse de standardele impuse de acquis-ului comunitar si de OECD. Proiectul de lege care reglementeaza situatia societatilor comerciale, incadrat in randul celor organice, urmeaza a fi trimis catre Camera Deputatilor, for legislativ decizional in cazul acestui act normativ.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.