Discutiile pe marginea imigrantilor care vor intra pe piata muncii din Marea Britanie dupa adevararea Romaniei si a Bulgariei la UE nu se mai opresc. Mai multi oameni de afaceri importanti sustin o campanie pentru o imigrare nerestrictionata dinspre Romania si Bulgaria, in timp ce un grup britanic independent sustine ca Londra ar trebui sa primeasca numai imigrantii care pot castiga 27.000 de lire

Mai multi oameni de afaceri din Marea Britanie sustin nediscrimanare romanilor si a bulgarilor dupa momentul aderarii celor doua state la Uniunea Europeana, potrivit unui articol publicat in cotidianul britanic Evening Standard citat de NewsIn. Printre sustinatorii liberului acces al imigrantilor romani si bulgari pe piata muncii britanica se numara membrii de conducere ai unora dintre cele mai mari si mai influente companii britanice, cum ar fi directorul gigantului petrolier British Petroleum, Peter Sutherland, magnatul de pe piata publicitatii Sir Martin Sorrell , de la WPP, directorul de la Sainsbury, Philip Hampton sau cel al Merrill Lynch, Bob Wigley.

Acestia si-au adaugat numele pe lista pentru campania condusa de grupul de presiune Business for New Europe (BNE), care militeaza in sprijinul ideii ca sutele de mii de imigranti din Polonia si din celelalte state est-europene care au aderat la UE in 2004 au sporit productivitatea Marii Britanii, au acoperit golurile de pe piata muncii si au contribuit la cresterea economiei.

Grupul de presiune britanic mai sustine ca influxul estimat de imigranti bulgari si romani va avea acelasi efect, in cazul in care Marea Britanie isi va deschide granitele in momentul in care cele doua state adera la UE, cel mai probabil la inceputul anului viitor. Solicitarea lor pentru accesul liber in Marea Britanie al sutelor de mii de noi lucratori s-ar putea dovedi foarte controversata, deoarece Guvernul britanic a luat, deja, in calcul posibilitatea de a restrictiona libera circulatie a lucratorilor provenind din Romania sau din Bulgaria.

Autoritatile britanice au recunoscut, in cursul acestei luni, ca au subestimat numarul de imigranti care au intrat in Marea Britanie pentru a munci, din 2004, cand cele zece noi state, printre care si Polonia, Ungaria si Lituania, au devenit membre UE. Guvernul estimase la acea data ca numarul lucratorilor imigranti va fi de doar cateva zeci de mii, insa peste 600.000 de est-europeni s-au mutat, apoi, in Marea Britanie pentru a munci. Aceasta discrepanta a dat nastere unei dezbateri aprinse despre avantajele economice si sociale pe care le-ar implica imigrarea la scara larga spre Marea Britanie, mai relateaza Evening Standard.

Londra trebuie sa primeasca numai imigrantii care pot castiga 27.000 de lire

Imigrantilor care nu pot castiga cel putin 27.000 de lire pe an nu ar trebui sa li se acorde dreptul de sedere in Marea Britanie, intrucat nu aduc o "contributie pozitiva" la economia tarii, potrivit unui raport al grupului independent Migrationwatch, citat de NewsIn. Migrationwatch sugereaza ca aceasta cifra sa fie folosita de guvern pentru a stabili un prag optim pentru imigratie.

Cercetarea intocmita de Migrationwatch pe baza statisticilor oficiului guvernamental pentru forta de munca arata ca un muncitor trebuie sa castige cel putin 27.000 de lire sterline pe an pentru a-si aduce pe durata vietii o contributie pozitiva la economie - fie ca aceasta este masurata prin impozitele platite, fie prin contributia la Produsul Intern Brut. Grupul independent afirma ca numai aproximativ un imigrant din cinci atinge un astfel de nivel salarial.

Raportul precizeaza ca imigratia poate aduce beneficii pe termen lung economiei numai daca determina o crestere a productivitatii. Altfel, imigratia nu face decat sa sporeasca presiunea asupra infrastructurii si serviciilor publice. Imigratia pe termen lung ar trebui limitata numai la persoanele cu inalta calificare, potrivit raportului.

Imigrantii mai putin calificati pot avea totusi o contributie, daca acopera deficitul de forta de munca pe perioadele in care muncitorii britanici urmeaza cursuri de calificare, insa acesti imigranti nu ar trebui sa fie lasati sa se stabileasca permanent pe teritoriul Marii Britanii, arata studiul Migrationwatch.

Drept de sedere numai pentru "muncitorii cu inalta calificare"

Migrationwatch argumenteaza ca nivelul salarial ar trebui sa fie un factor de care guvernul sa tina seama atunci va stabili - dupa cum a anuntat ca intentioneaza sa faca - un sistem de puncte, incepand de anul viitor, pentru primirea imigrantilor. Folosind acest criteriu - nu si in cazul persoanelor care solicita azil sau reintregirea familiei -, ar trebui acordat drept de sedere numai muncitorilor cu inalta calificare, cu un salariu de 27.000 de lire pe an, care pot acoperi un deficit de forta de munca pe piata britanica ce nu poate fi compensat de cetatenii din Zona Economica Europeana, propune Migrationwatch.

Celorlalti imigranti calificati, care provin din afara spatiului UE si care castiga mai putin decat acest prag de salarizare, li se poate acorda drept temporar de munca, astfel incat ei sa reprezinte o solutie de moment pentru deficitul de pe piata muncii pana cand locul lor de munca va putea fi ocupat de un cetatean britanic care intre timp a primit calificarea necesara.

"Guvernul recurge in mod repetat la statistici ce incearca sa dea impresia ca migratia are, in general, un efect pozitiv asupra economiei. Adevarul este ca imigrantii sunt extrem de diferiti. Costurile sociale ale actualului aflux masiv de imigranti depaseste cu mult orice posibil beneficiu", a declarat Sir Andrew Green, fost ambasador al Marii Britanii in Arabia Saudita si presedintele Migrationwatch.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.