AVAS va prelua actiunile Rodipet de la Ministerul Finantelor, dupa ce fiscul va stabili daca suma datoriilor bugetare ale societatii corespunde exact numarului de actiuni primite in urma conversiei din iulie, a declarat NewsIn presedintele AVAS, Razvan Orasanu

"Mecanismul avut in vedere atunci (la data privatizarii Rodipet n.r.), trebuie sa vedem in ce masura se mai aplica acum. Trebuie sa vedem daca Ministerul Finantelor e actionar cu cat trebuie, pentru ca suma datoriilor s-ar putea sa fie diferita. Pe baza unui certificat de obligatii bugetare s-a facut preluarea actiunilor de catre Finante si trebuie sa vedem daca suma din certificat este exacta", a afirmat Orasanu.

Statul a redevenit actionar majoritar la Rodipet, dupa ce Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat, in iulie, transformarea in actiuni a creantelor bugetare ale societatii de distributie a presei. Datele Registrului Comertului arata ca actualii actionari ai Rodipet sunt Ministerul Finantelor Publice cu 55,1% si Magnar System Com SRL cu 23%. Restul actiunilor sunt impartite intre doua persoane fizice Hassan Awdi si Mehdi Awdi si alte trei persoane juridice: Monalisa Investments SRL, Supremo Corporation SRL si RAAPPS.

Potrivit presedintelui AVAS, exista discutii intre Finante, firma Magnar ( fostul proprietar al Rodipet) si AVAS pentru o eventuala semnare a protocolului pentru preluarea actiunilor la AVAS.

"Nu exista un termen nici pentru preluarea, nici pentru predarea actiunilor, potrivit legii", a explicat Orasanu. Unele masuri pentru privatizarea Rodipet, printre care conversia in actiuni a datoriilor, sunt prevazute in legea 442/2004, care potrivit sefului AVAS contine multe "ciudatenii". "Initial datoriile insemnau 10-15%, dar s-au tot acumulat obligatii si s-a ajuns la situatia actuala", a precizat Orasanu. Astfel, legea reglementeaza ca AVAS trebuie sa predea actiunile tot firmei Magnar. "Neavand termen, pot sa fac predarea in 2070", a spus Orasanu.

O alta varianta pentru remedierea situatiei Rodipet ar fi novatia contractului de privatizare catre o alta companie. "Exista posibilitatea sa intre o alta firma in contract sub forma unei novatii. Se pare ca exista cel putin o firma dispusa sa faca novatia, dar e nevoie de acordul AVAS", a mai afirmat Orasanu.

Rodipet a fost cumparata in anul 2003 de catre Magnar System Com SRL Otopeni.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.