Desi erau dati ca exemplu de confratii de la Romexterra, actionarii Mindbak spun ca pretul luat pe banca ar fi putut fi unul mult mai bun (2,6-2,8 ori valoarea contabila), existand si alte oferte in afara de cea de la grecii de la ATEbank

Mindbank a primit oferte de preluare la un pret superior celui oferit de institutia elena de credit ATEbank, insa nu au fost purtate negocieri si cu aceste parti, a declarat vineri Teodor Dragan, presedintele UCECOM, institutie care controleaza 25,12% din capitalul bancii romanesti.

"Grecii au dat de 2,15 ori valoarea contabila, in timp ce valoarea cea mai pesimista a societatilor de consultanta se plaseaza la 2,63", a afirmat Dragan. "Comitetul care a negociat preluarea bancii, format din actionarii semnificativi si reprezentanti ai actionarilor minoritari, au ales ATEbank fara a urma procedurile, care includeau organizarea unei competitii pentru preluarea bancii", au spus sursele.

Comitetul a fost format din reprezentantul cetateanului kuweitian A.H. Bahman, care controla 17% din capitalul bancii, cel al bancii libaneze Blom, actionarul majoritar al MISR Romanian Bank, cu 9% din actiunile MindBank, Dan Cojocaru - cu circa 9% si reprezentanti ai unor actionari care detineau 16-17% din titluri, au precizat sursele.

UCECOM nu a facut parte din acest comitet, intrucat initial Uniunea anuntase ca nu vrea sa vanda participatia la MindBank. Uniunea s-ar putea orienta catre firme de brokeraj pentru vanzarea pachetului de 25,12% detinut la MindBank. "Ma gandesc sa vand si catre firmele de brokeraj, care ar putea sa fie interesate de actiunile MindBank, insa pretul va trebui sa se plaseze in jurul celui oferit de ATEbank", a declarat Dragan.

Anterior, UCECOM a trimis catre 27 de banci din Romania un anunt prin care isi anunta intentia de vanzare a 32,47% din actiunile MindBank. Pachetul include si titlurile unor cooperative si persoane fizice pentru care UCECOM are imputernicire sa negocieze.
ATEbank, a cincea mare banca din Grecia, a preluat recent 57,12% din capitalul MindBank, pretul oferit pe actiune fiind de 0,9345 lei, fata de valoarea nominala de 0,2 lei.

Initial, reprezentantii institutiei elene de credit au negociat preluarea intregului pachet de actiuni oferit de UCECOM, dar ulterior au facut o oferta pentru doar 5% din titlurile controlate de Uniune si pentru 8% din cele detinute de o serie de persoane fizice si juridice. Pretul este similar cu cel inaintat pentru pachetul de 57,12%, oferta urmand sa expire pe 30 august.

"O sa analizam problema si o sa luam o decizie pana la expirarea termenului anuntat de ATEbank. Daca o sa ramanem cu actiuni, o sa ma bat cu grecii sa faca statut, sa investeasca in dezvoltarea bancii. N-o sa mai am forta, dar o sa fiu un actionar incomod", a spus Dragan.

ATEbank a achitat deja o parte din suma de 127,65 milioane de lei (36,22 milioane de euro) care reprezinta valoarea pachetului de 57,12% din actiuni. La sfarsitul lunii mai, ATEbank a anuntat semnarea unui acord preliminar de achizitionare a pachetului majoritar al MindBank, ca parte a strategiei de extindere in statele balcanice, cele riverane Marii Negre si in tarile est-mediteraneene.

Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa MindBank si-a inceput activitatea la 1 octombrie 1990. Institutia detine o retea de 13 sucursale in principalele orase din Romania si are o cota de piata mai mica de 1% in functie de active.

La finele anului trecut, MindBank avea active in valoare de 292,8 milioane de lei (circa 80 milioane de euro). In 2005 banca a inregistrat un profit de 6,9 milioane de lei (1,9 milioane de euro), fata de 2,7 milioane lei in 2004.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.