Noua suma care, potrivit lui Vladescu, va fi suportata de bugetul de stat, reprezentand garantii emise de Bancorex inainte de 1989 in favoarea unor state, are putine sanse sa fie platita, deoarece garantiile au expirat, iar unicul litigiu in acest sens (pentru 10 milioane dolari) dateaza din '87

Privatizarea BCR, considerata cea mai transparenta tranzactie a statului dupa 1989, se dovedeste, pana la urma, un proces greoi, cu multe necunoscute si, cel mai important, cu obligatii continue pentru bugetul de stat. De la semnarea contractului, la finele anului 2005, vestile legate de indeplinirea de catre stat a noi conditii pentru virarea banilor au avut o frecventa aproape lunara. Vestea abuna a venit totusi, din partea oficialilor Erste, care au anuntat la inceputul acestei saptamani ca preluarea BCR se va finaliza la sfarsitul lunii septembrie.

Astfel, prima problema a fost cea referitoare la recunoasterea de catre Consiliul Concurentei si de catre Comisia Europeana a legitimitatii ajutorului de stat acordat BCR prin preluarea la buget a datoriilor Bancorex, odata cu fuziunea prin absorbtie a Bancorex de catre BCR. in luna august, Consiliul Concuentei a dat verdictul: BCR nu a beneficiat de pe urma masurilor acordate Bancorex de catre stat, prin preluarea activitatilor Bancorex.

O a doua problema care da nastere in continuare la noi informatii este cea referitoare la sumele rezultate din litigiile in care a fost, este si va fi implicata Bancorex. Ca urmare, dupa o prima evaluare, statul are de platit din litigii finalizate aproape 900 milioane de euro. Peste aceste sume, Finantele au stabilit, la 31 martie, un plafon de garantare de180 de milioane de euro, suma ce urmeaza a fi suportata de la bugetul de stat ca urmare a viitoarelor litigii din instantele judecatoresti in care este implicata BCR, ca urmare a activitatii Bancorex. Totusi, Finantele au stabilit o suma maxima si o data pana la care aceste cereri vor fi garantate, respectiv un maximum de 1,8 miliarde euro si anul 2013.

Ultima informatie legata de sumele garantate de stat in contul Bancorex se refera la garantiile care ar urma sa fie platite in favoarea unor altor state, pentru contractele din perioada comunista. Ministrul Finantelor a anuntat ca a descoperit 500 de milioane de dolari, reprezentand garantii emise de Bancorex in favoarea unor state arabe. "Sunt garantii nelimitate care nu stiu ce acopereau", spune Vladescu.

Fostii presedinti si vicepresedinti ai Bancorex, la fel ca si fostul ministru de finante, Traian Remes, in perioada preluarii Bancorex de catre BCR, sustin ca nu exista garantii nelimitate nici in timp, nici ca valoare, ba, mai mult, se pare ca majoritatea acestor garantii au expirat.

"Garantiile emise de Bancorex inainte de 1989 sunt expirate"

"Garantiile emise de Bancorex in favoarea statelor partenere comerciale ale Romaniei erau emise pe o perioada de timp limitata, iar cele emise banca romana sunt expirate", a declarat pentru NewsIn, fostul presedinte al Bancorex, Razvan Temesan.

Banca Romana de Comert Exterior (numele pe care il avea Bancorex-ul inainte de 1989 -n.r.) emitea garantii, in sistemul bancar, de buna executare, pentru lucrarile pe care le aveau de indeplinit diverse firme romanesti. Garantiile au un termen de expirare, iar cele emise de Bancorex sunt de mult expirate, insa bancile straine care au beneficiat de aceste garantii nu si-au dat acordul de stingere, explica Temesan.

Fostul presedinte al Bancorex a mentionat ca, pentru a stinge o garantie bancara, este nevoie de acordul ambelor parti, iar in multe dintre cazuri bancile straine s-au desfiintat, astfel ca garantia exista, dar ea este expirata. "De exemplu, erau garantii cu Iranul, insa, dupa revolutia islamica, bancile cu care aveam contract au fost desfiintate, astfel ca nu mai poate fi stinsa garantia", a spus Temesan.

El a precizat ca in acest moment exista un singur litigiu, pentru o garantie in valoare de zece milioane de dolari, solicitarea venind din partea Pakistanului, pentru o fabrica de ciment construita de partea romana in orasul Lasbela din Pakistan. "E un litigiu pornit in 1987, procesul se judeca in continuare la New York, iar banii sunt sechestrati", a declarat Temesan.

Potrivit fostului presedinte al Bancorex, garantiile emise de banca romana, al caror sold ajunge la 500 de milioane de dolari, pot fi revendicate in acest moment doar pe cale juridica. "Data de expirare a garantiilor este depasita de mult, insa ele pot fi atacate juridic, dar procedura este foarte complicata si un proces poate dura foarte multi ani. Procesul se deschide la Paris, iar apoi continua la Londra, unde se judeca dupa legea engleza", a adaugat Temesan, care a adaugat ca exista garantii emise pentru aproape toate statele partenere de comert exterior ale Romaniei, inainte de 1989, incluzand aici China, Statele Unite ale Americii, Canada, Iran, Siria etc.

"Nu exista acordarea de garantii in orb"

"Nu stiu sa va spun foarte multe despre garantiile emise de Bancorex inainte de anul 1989, pentru ca nu m-au interesat", a spus la randul sau Vlad Soare, fost presedinte al Bancorex si fost viceguvernator al BNR, precizand insa ca toate garantiile bancare au o perioada de valabilitate.

Decebal Traian Remes, fost ministru de finante, a declarat ca "nu exista acordarea de garantii in orb". "Nu cred ca exista garantii nelimitate in timp si ca valoare. Nimeni nu acorda asa ceva in orb", a precizat pentru NewsIn, Decebal Traian Remes.

Conform lui Remes, afirmatia actualului ministru de finante referitoare la nelimitarea in timp se poate referi la angajamentul luat de statul roman fata de garantiile Bancorex. "si in ordonanta de fuziune dintre BCR si Bancorex in 1999 am trecut o suma pentru astfel de garantii externe. Din lipsa de date, ne-am gandit sa nu incarcam BCR cu eventuale litigii pentru aceste contracte", a explicat Remes.

In ordonanta de Guvern 39/1999 pentru fuziunea prin absorbtie a Bancorex de catre BCR, statul a decis ca "angajamentele extrabilantiere in limita a 325 miliarde lei si a echivalentului a 450 milioane dolari vor fi garantate de stat " .

Ca urmare, este poate pentru prima oara cand o suma descoperita in registrele Bancorex nu ar trebui sa sperie bugetul de stat. Daca in 1999 initiativa preluarii la bugetul de stat a datoriilor actuale si viitoare al Bancorex a venit din partea statului, respectiv a Ministerul Finantelor, in 2006 o astfel de decizie vine la presiunile cumparatorului care "vrea sa stie foarte clar pe ce da banii", dupa cum spunea fostul ministru de finante.

Analizand mai bine, Ministerul Finantelor anunta, vineri, ca suma ce revine statului din vanzarea BCR, de 2,2 miliarde de euro, este certa, chiar daca se angajeaza sa suporte nelimitat valoric si temporal garantiile Bancorex. "Aceste obligatii exista pentru statul roman, indiferent de cine este proprietarul bancii. Suma este certa si nu este afectata de eventualele datorii sau compensatii pe care statul roman trebuie sa le acopere in urma absorbtiei Bancorex de catre BCR", se arata intr-un comunicat al Finantelor.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.