Ce doresc romanii de la un loc de munca pe langa salariul lunar? Conditii de lucru excelente si oportunitati de promovare mai bune, pe de o parte, un program mai lejer, pe de alta parte. Insa exista si alte metode de fidelizare care vin din partea companiilor precum asigurarea de viata, tichetele de masa, un abonament la o clinica medicala privata sau un bonus de vacanta. In acest sens, componenta pachetelor salariale sufera in continuare modificari, salariul de baza pierzand teren in fata beneficiilor si a bonusurilor fixe sau variabile.

Cea mai citita publicatie de business online din Romania, Wall-Street.ro, apartinand companiei Internet Corp, a realizat un sondaj in randul vizitatorilor sai, incercand sa afle care sunt stimulentele acordate pe linga salariile de baza care au cel mai inalt grad de motivare. Astfel, la intrebarea "Care este metoda de fidelizare care conteaza cel mai mult pentru dvs. pe langa salariu?" au raspuns 1950 de persoane, votul fiind limitat astfel incat, intr-un termen de 24 de ore, nu poate fi inregistrat decat un singur vot.

Mai mult de un sfert dintre respondenti (28.23%) au ales bonusul de vacanta ca prima optiune in ceea ce priveste beneficiile primite din parte angajatorului. Astfel, prima de vacanta (in medie, echivalentul a unu-doua salarii) este preferata de angajatii romani, fie ca este sau nu acordata pe criterii de performanta. "Angajatorii din Romania au devenit tot mai generosi si incearca sa satisfaca necesitatile fiecarui angajat in parte prin acordarea unor venituri suplimentare," apreciaza Liviu Dumitrascu, CEO la eJobs, cel mai vizitat site de recrutare din Romania.

Romanii sunt preocupati de propria sanatate sau sunt nemultumiti de serviciile medicale din spitalele romanesti. 22.38% dintre respondenti prefera abonamentele la clinici medicale private ca parte a pachetului salarial. "Din punct de vedere al companiilor, managerii au inteles foarte repede ca abonamentele de sanatate reprezinta instrumente prin care pot creste performanta si scade costurile dovada fiind cresterea sustinuta a bazei de abonati," declara Gabriel Ionescu, director general Medicover, clinica medicala privata cu peste 40.000 de abonati. In acest moment, doar 1% din baza de abonati ai clinicii sunt individuali, ceea ce inseamna ca clientii corporate reprezinta majoritatea abonatilor.

"Rapoartele de medicina muncii arata ca salariatii companiilor abonate isi mentin starea de sanatate, lipsesc mai putin, au randament mai mare, sunt mai motivati si atasati firmei. Toate acestea printr-un abonament de sanatate care costa mai putin decat o crestere salariala corespunzatoare sau o prima," adauga reprezentantul Medicover.

Asigurarea de viata ramane o componenta importanta a pachetului salarial oferit de companiile din Romania, iar aceasta tendinta se vede si in cresterile impresionante ale subscrierilor inregistrate de marii asiguratori de pe piata autohtona. ( 20.38% dintre persoanele care au raspuns la sondajul Wall-Street au ales asigurarea de viata ca fiind cel mai motivant beneficiu).

Tichetele de masa, unul dintre beneficiile la moda in ultimii ani in Romania, a fost preferat de 18.07% dintre respondenti. Aceasta metoda de fidelizare este foarte comoda pentru companii, iar specialistii
apreciaza ca numarul companiilor care acorda astfel de beneficii este in crestere, obiceiul devenind ceva obisnuit, chiar obligatoriu pentru angajatori.

"Companiile din Romania au inceput sa se orienteze catre stimularea angajatilor si plata performantei. Atat angajatorii, cat si angajatii s-au obisnuit cu existenta beneficiilor care se diversifica continuu astfel incat prima de vacanta, abonamentele de sport si la o clinica privata au devenit comune multor organizatii autohtone. Estimez ca angajatii romani vor deveni mai pretentiosi, iar bonusurile variabile (in functie de performante) vor fi tot mai variate si originale," adauga Liviu Dumitrascu.

Care este metoda de fidelizare care conteaza cel mai mult pentru dvs. pe langa salariu?

Bonus de vacanta 28.23%
Abonament la clinica medicala privata 22.38%
Asigurare de viata 20.38%
Tichete de masa 18.07%
Beneficii sociale 6.93%
Abonament de sport 4.00%


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.