Cativa actionari din Targu Mures, care sustin ca au, impreuna, mai mult de 10% din actiunile Bancii Romexterra, considera ca pretul oferit de banca ungara MKB este prea mic, si a cerut, miercuri, convocarea unei adunari generale extraordinare si, eventual, preluarea intermedierii vanzarii bancii.

'Grupul de Initiativa Romexterra`s-a intrunit miercuri la Targu Mures pentru a incerca sa gaseasca modalitati de blocare a vanzarii actiunilor catre Demera Investments Limited. Liderii grupului sunt senatorul PD de Mures, Mihai Antonie, fost director al Distrigaz Nord, si Iosif Pop, fost presedinte al Bancii Transilvania. Grupul nu este o asociatie cu personalitate juridica si nu are o structura formala de comunicare, se mai arata in documentul oferit, spre lectura, jurnalistilor prezenti la conferinta de la Targu Mures.

Actionarii vor dublarea pretului pe actiune

Membrii grupului de initiativa sunt nemultumiti de pretul de 6 lei oferit pe actiune si considera ca cel putin 12 lei/actiune ar fi un pret bun.

"Nu-mi vand actiunile mele, si in situatia mea sunt mai multi actionari minoritari, deoarece consider ca pretul oferit este mult subevaluat fata de valoarea bancii. Cred ca nu este avantajoasa o comparatie cu valoarea contabila a capitalului, ci cu valoarea activelor nete ale bancii. Mi-am exprimat dezacordul public fata de ceea ce eu numesc o oferta prea mica", a declarat, pentru NewsIn, Iosif Pop, fost presedinte al Bancii Transilvania.

Banca ungara MKB Bank controlata de Bayerische Landesbank, care detine 89,6% din actiuni, a oferit un pret de 6 lei pe o actiune a Romexterra si a apelat la un consortiu de companii care sa se ocupe de preluarea a cel putin 50% din actiunile bancii romanesti.

"Nu pot sa comentez valoarea ofertei facute de MKB. Este evaluarea elaborata de banca ungara si actionarii sunt liberi sa o accepte sau sa o refuze. Pana acum, cu o luna inainte de finalizarea operatiunii de colectare a actiunilor, mai mult de o treime (35%) din actionarii Roexterra si-au vandut detinerile. Este dreptul oricarui actionar de a raspunde sau nu ofertei lansate de banca ungara. Sigur ar fi fost ideal pentru toata lumea ca bancherii de la Bayerische Landesbank sa ofere un pret mai mare. Nu trebuie insa ignorate negocierile de la Banca Comerciala Romana (BCR), unde bancherii de la Erste au negociat dur. In plus, dispersia foarte mare a actionarilor are costurile ei. Banca ungara a decis sa apeleze la un consortiu, pe care-l plateste din banii ei, pentru a finaliza operatiunea de colectare a actiunilor de la cei peste 100.000 de actionari ai Romexterra", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Romexterra, Adrian Radu.

Scrisori catre BNR

"E posibil, ca, in situatia in care actionariatul bancii ar fi fost mai putin dispersat, daca ar fi existat un grup dominant care sa controleze o majoritate a actiunilor, atunci sa se negocieze si un alt pret. Acel atat de blamat consortiu a fost angajat de banca ungara, pe cheltuiala ei si reprezinta o solutie pe care ei au gasit-o pentru preluarea banncii", a spus Adrian Radu.

Membrii grupului au mai declarat ca se vor adresa "scrisori" mai multor institutii, guvernatorului Mugur Isarescu si presedintelui bancii Romexterra. Potrivit legislatiei bancare, un grup de actionari care cumuleaza mai mult de 10% din capital si doresc organizarea AGEA, trebuie sa notifice banca centrala.

"Nu am notificat inca banca centrala, urmeaza sa facem acest lucru. Noi nu oprim pe nimeni sa vanda", a explicat Iosif Pop. El reproseaza consiliului de administratie al bancii Romexterra ca, dupa ce a primit mandatul de la actionari de a gasi un investitor strategic pentru banca, nu a dat socoteala actionarilor dupa gasirea acestuia."Cosniliul de administratie a fost mandatat sa gaseasca un investitor strategic ar fi trebuit sa vina in fata AGA sa se descarce de mandat", a spus Pop.

In replica, presedintele bancii Romexterra, spune ca legea nu obliga CA sa se descarce de ceea ce Pop numeste mandat. El a observat ca actionarii trebuie sa priveasca dintr-o perspectiva corecta oferta lansata de banca ungara, care nu e rezultatul vreunei negocieri de pret intre conducerea celor doua banci.

"Ne-am indeplinit mandatul, sa identificam investitori strategici care sa preia banca. Am discutat cu mai multe banci importante, insa MKB a fost singura care a lansat o oferta finala. Lasam actionarii sa raspunda ofertei. In final, cine considera ca e o oferta acceptabila, va vinde, cine nu, ramane actionar", a spus presedintele Romexterra. Andrei Radu a mai explicat ca, desi MKB Bank a ales un consortiu de companii care sa asigure preluarea actiunilor, actionarii sunt liberi sa negocieze direct cu banca. Presedintele Romexterra a mai observat ca, un obstacol in calea negocierilor individuale este chiar risipirea actionariatului. "Din cate cunosc, membrii grupului de initiativa au luat deja legatura cu banca ungara", a mai spus Adrian Radu.

Glume cu comisioane

La conferinta de presa de la Targu Mures unii dintre actionari au afirmat ca "presedintele bancii ia cota parte din tranzactie". Iosif Pop a spus ca daca exista suspiciuni ar putea sa se adreseze instantei. "Este o gluma!", spune presedintele Romexterra. "Daca-si inchipuie cineva ca se poate negocia vreun comison cu bancherii de la Bayerische Landesbank, se inseala. Ei ar fi renuntat la perspectiva preluarii unei banci daca ar fi fost condusa de un presedinte care si-ar fi negociat comisioane sau cote din afacere", a spus Adrian Radu.

"N-am rostit nici un nume, pentru ca nu am dovezi ca s-ar fi incalcat vreo lege. Ceilalti actionari spun ce vor dansii", a precizat Pop. Iosif Pop, fost presedinte al Bancii Transilvania, a fost arestat, la finalul anului 2002, pentru spalare de bani, fals si uz de fals, abuz in serviciu si inselaciune, intr-un dosar controversat, cu un prejudiciu de 162 miliarde lei vechi, in care procurorii n-au lamurit lucrurile timp de mai multi ani. Ulterior, Iosif Pop s-a adresat Curtii Europene a drepturilor Omului si a cerut despagubiri de 15 milioane de euro din partea statului roman pentru cele doua luni petrecute in arest.

In esenta, grupul de actionari de la Targu Mures admite ca cei mai multi membrii au sub 1% din actiuni, dar sustine, in comunicatul scris remis jurnalisticlor, ca fac acest demers in interesul statului si al actionarilor neinitiati. "Se doreste ca valoarea actiunilor apartinand membrilor "Grupului de Initiativa" sa fie de cel putin 10% din capitalul social al bancii si, de asemenea, primirea unei oferte de cumparare direct de la un investitor strategic (MKB sau orice alt investitor strategic interesat care corespunde cerintelor BNR)", se arata in comunicatul emis de Grupul de Initiativa.

Pricipalele obiective ale GIR sunt contactarea unui investitor strategic redutabil - MKB Bank sau echivalent-, obtinerea unui pret corect, structurarea unui proces de vanzare-cumparare transparent, fara interpusi intre actionar si beneficiarul final. Iosif Pop mai afirmat ca, de fapt, si "Grupul de Initiativa Romexterra" ar putea prelua colectarea de actiuni pentru a intermedia vanzarea.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.