Deputatul liberal apreciaza ca liberalizarea brusca a cursului de schimb a dus la cresterea deficitului de cont curent, situatie care obliga Guvernul Tariceanu la masuri restrictive

Cresterea deficitului de cont curent, care a determinat masuri de majorare a unor impozite si taxe, a fost generata, in mare parte, de liberalizarea prea brusca a cursului valutar de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), apreciaza deputatul liberal Dan Radu Rusanu, vicepresedinte al Camerei.

Potrivit fostului presedinte al Comisiei de politica economica din Camera Deputatilor, doua dintre obligatiile BNR, deficitul de cont curent si stabilitatea cursului de schimb, au fost grav afectate de intarirea brusca a leului. "Se poate afirma ca BNR a lucrat cu doua unitati de masura diferite, una pana la 15 noiembrie si alta dupa aceasta data. Masura liberalizarii cursului nu trebuia introdusa brusc de catre BNR, ci constant incepand din anul 2004 si in corelatie cu reducerea dobanzilor", a afirmat Rusanu intr-un comunicat. El apreciaza ca aceste evolutii au obligat Guvernul sa reduca deficitul bugetar pentru acest an de la 1,5% din PIB la 0,2%-0,5% din PIB, iar printre efecte se vor numara reducerea alocatiilor bugetare in diverse sectoare finantate integral de la buget, cum ar fi sanatatea, invatamantul, apararea si cultura. In acest context, banca centrala apare ca o "zana buna" numai cand economia merge bine, in perioadele in care deficitul de cont curent si cursul sunt stabile, si acuza Guvernul, oricare ar fi acesta, pentru aspectele negative din economie, sugerand masuri restrictive, a apreciat Rusanu.

Deputatul liberal a mai spus ca majorarea accizelor la 1 aprilie, cu trei luni mai devreme decat era prevazut, a fost o masura convenita cu Fondul Monetar International pentru a acoperi unele cheltuieli bugetare aprobate de fosta guvernare in timpul campaniei electorale, dar neincluse in bugetul pe 2005. Rusanu i-a acuzat pe reprezentantii FMI de lipsa de reactie in legatura cu neincluderea in buget a sumelor rezultand din promisiunile electorale, acceptand deficitul propus de 1,5% din PIB. De asemenea, el a reclamat si neinterventia bancii centrale la fundamentarea bugetului de stat, care a luat in calcul un curs mediu de 42.500 lei/euro pentru anul 2005, in conditiile in care aprecierea leului determinata de limitarea actiunilor BNR pe piata valutara a dus la cursul de 37.000 lei pe euro, cu influente nefavorabile asupra veniturilor bugetare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.