Imprumuturile in valuta, dar si cele in lei, cu destinatia construirii, renovarii sau achizitionarii unei locuinte vor scoate mai multi bani din buzunarele romanilor. Fenomenul se face deja simtit la nivelul primului semestru al anului curent, cand majoritatea celor care au incheiate contracte de creditare cu bancile comerciale au primit instiintari sau au constatat la momentul achitarii ratei ca au de rambursat mai multi bani, indiferent ca era vorba de lei, dolari sau euro. In iulie, dobanzile la ofertele de credite imobiliare si ipotecare in lei, euro si dolari au crescut, in medie, cu pana la 0,35%. Cele mai mari scumpiri s-au inregistrat la imprumuturile in dolari si lei.

Principalele motivatii pentru scumpirea creditului le constituie politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dar si evolutiile total defavorabile de pe pietele externe.

BNR si BCE, principalii "vinovati"

BNR strange in continuare surubul pentru a limita avalansa de imprumuturi luate de populatie. Daca pana nu demult erau vizate doar cele in valuta, ultima masura, cea de marire a rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale (cu efect restrangerea banilor aflati in circulatie), a ridicat si costul imprumuturilor in moneda nationala. Iar masurile nu par a se opri aici atat timp cat banca centrala se arata extrem de ingrijorata de scumpirile manifestate pe piata imobiliara. BNR considera ca preturile urca artificial, fara motivatie, in special la nivelul apartamentelor construite inainte de 1989 .

Din pacate, sunt asteptate noi cresteri ale ratelor de dobanda, tendinta urmand a se extinde si la celelalte tipuri de imprumuturi.

Analizand si partea internationala, nici de aici vestile nu sunt deloc bune. Federal Reserve a dus rata de interventie pe piata americana la un nivel nemaiintalnit. Alte mari banci, cum ar fi cea a Angliei si cea a Japoniei, au operat si ele ridicari ale stachetei din acelasi motiv: banii se misca prea rapid, creditele fiind prea multe. Mai grav, Banca Centrala Europeana, viitoarea "mama" a BNR, a ridicat si ea dobanda de interventie, iar conducerea institutiei si-a declarat disponibilitatea pentru noi majorari, in caz ca economia Uniunii Europene o cere.

Cifre medii

Rata medie a dobanzii la ofertele de credite pentru locuinte s-a situat in iulie la 10,23% la lei, cu aproape un sfert de procent mai mult decat in luna anterioara. Cea mai ampla majorare s-a consemnat la creditele imobiliare si ipotecare in dolari, unde dobanzile au urcat cu 0,35%, pana la 9,71%. Nici imprumuturile in euro nu au ramas imune la valul de scumpiri, insa impactul a fost aici mai putin vizibil.

In mare parte, acest fenomen este cauzat de faptul ca la finele primului semestru din fiecare an, dobanzile la creditele ipotecare sunt ajustate in functie de evolutia indicilor monetari de referinta - BUBOR pentru lei, EURIBOR pentru euro si LIBOR pentru dolari. Aceasta procedura este aplicata trimestrial sau semestrial, in functie de politica de dobanzi a fiecarei banci.

Cert este ca, in ultimele luni, toti indicii au cunoscut cresteri, in contextul in care bancile centrale au majorat dobanzile de politica monetara. In primele sase luni din acest an, BNR a majorat dobanzile la lei cu 1,25%, Banca Centrala Europeana a crescut cu 0,5% dobanzile la euro, iar Federal Reserve a urcat cu 1% dobanzile la dolari. Incepand cu 1 iulie, mai multe banci au incorporat aceste scumpiri in dobanzile la creditele pentru populatie.

In afara de finantarile pentru locuinte, o crestere a dobanzilor s-a mai manifestat pe segmentul creditelor auto. Si aici s-a observat o majorare a costului imprumuturilor pentru toate monedele - lei, euro si dolari -, cele mai afectate fiind creditele in moneda americana. Rata medie a dobanzii la dolari a avansat la 10,81% in iulie, cu un sfert de procent mai mult decat in luna anterioara.

In cazul creditelor de nevoi personale, nu s-a conturat inca o tendinta clara cu privire la traiectoria dobanzilor. Insa sunt sanse mari ca acestea sa urmeze o directie ascendenta. Pana acum, bancile au fost retinute in a majora dobanzile la creditele de nevoi personale, avand in vedere ca acestea sunt cele mai cerute produse in perioada de vacanta. Dar, odata cu sfarsitul sezonului de vara, am putea asista si aici la o scumpire a creditelor. Creditele pentru nevoi personale au si particularitatea de a se acorda pe termene mai scurte, ceea ce induce bancilor ideea ca, recuperate mai rapid, trebuie scumpite doar daca sunt salturi prea mari la dobanzile de baza.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.